back to top

Da li Hrvatska želi da se vrati oko 4 miliona Hrvata iz dijaspore sa hrvatskim korijenima?

30. svibnja Hrvatska je proslavila 34. obljetnicu svoje državnosti. Mnogi se i danas prisjećaju govora prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje je istaknuo kako je postignuto jedinstvo unutar hrvatskog naroda, kao i domovinske i iseljene Hrvatske, te svih hrvatskih staleža za bolju budućnost.

Hrvatska je ostvarila sve svoje političke ciljeve i trenutno uživa najbolji međunarodni položaj u svojoj povijesti.

Danas se Hrvatska suočava s novim izazovima, poput demografskih problema koji utječu na društvo i ekonomiju zemlje, slično kao i druge liberalno demokratske države na zapadu.

Članstvo u EU omogućava slobodu kretanja, ali je dovelo i do velikog iseljavanja stanovništva u zemlje EU s većim standardom života, izazivajući velike demografske probleme.

Unatoč entuzijazmu i podršci koju su hrvatski iseljenici pružili pri formiranju države, postavlja se pitanje zašto nisu masovnije odlučili vratiti se. Nema dovoljno političke volje za poticanje njihovog povratka.

Premijer Plenković podržava povratak iseljenika

Premijer Andrej Plenković prepoznaje demografski i ekonomski potencijal hrvatskih iseljenika te zagovara njihov povratak u domovinu, kao što nedavno i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman svjedoči o velikom interesu Hrvata za povratak iz Južne Amerike.

Ljevica protiv povratka iseljenika

Iseljeništvo je od početka bilo smatrano prijetnjom, a mnogi na ljevici i dalje koriste negativne etikete poput “ustaška emigracija”. No, iseljenici nisu odrasli uz marksističku ili socijalističku ideologiju, što ih čini nepoželjnima za određene političke krugove.

Medijski tretman prema iseljenicima koji se vraćaju u Hrvatsku je često negativan, što otežava njihov povratak i integraciju u društvo.

Neophodno je da povratak hrvatskih iseljenika postane konstantna politika svih vlada, jer donose sa sobom demokratsko iskustvo i ekonomski kapital, te ne bi trebali biti tretirani kao neprijatelji. Hrvatski iseljenici suočavaju se s brojnim birokratskim preprekama koje im otežavaju povratak, dok se istovremeno stranci s lakoćom doseljavaju u Hrvatsku.

Čini se da mnogi politički i društveni akteri trebaju podsjetiti se na riječi dr. Franje Tuđmana iz 1990. godine.

Fenix-magazin/MMD/Dario Holenda

Objava Oko 4 milijuna hrvatskih korijena živi u iseljeništvu: Želi li Hrvatska povratak hrvatskih iseljenika? pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Mostarski.info )

Izvor: ( mostarski.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO