back to top

BiH usvojila Strategiju borbe protiv korupcije

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj u utorak usvojilo Strategiju za borbu protiv korupcije Bosne i Hercegovine za razdoblje 2024.-2028. godine.

Također je usvojen i prateći Akcijski plan koji je izradila i poslala na usvajanje Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije posebno je važno ako se uzme u obzir činjenica da Bosna i Hercegovina ovaj dokument nije imala od 2019. godine kada je istekla prethodna Strategija.

Ovo je prvi put da je Strategiju za borbu protiv korupcije radila Radna grupa koju je, na prijedlog APIK-a, imenovalo Vijeće ministara BiH. U Radnoj grupi, u kojoj su, pored APIK-a, sudjelovali i predstavnici institucija sa svih razina u BiH, odluke su se donosile konsenzusom, što je uz transparentan pristup finalizaciji Strategije i Akcijskog plana putem javnih konzultacija, prvi put u potpunosti na djelu demonstriralo i funkcionalnost principa međusobne suradnje i inkluzivnosti.

Na temelju analiza i procjene stanja u BiH, kada je riječ o korupciji i njenim žarištima, Agencija kreira Strategiju na razini države, te postavlja viziju i ciljeve koje je potrebno ostvariti kako bi ova pošast bila previnuta.

Kroz Akcijski plan i konkretne aktivnosti u Strategiji, počinje njeno provođenje za koje su zadužene brojne institucije i organizacije u državi. Kada struka kreira takav dokument, nije više pitanje kako se boriti protiv korupcije, nego je stvar dosljedne provedbe, intenzivnijeg angažmana ne samo donositelja odluka, već i provoditelja antikorupcijskih aktivnosti, ocijenio je direktor APIK-a Elvis Kondžić, te dodao da je ovo pozitivan pomak kada je riječ o antikorupcijskoj politici BiH u odnosu na proteklo razdoblje.

Strategija za borbu protiv korupcije i Akcijski plan predviđaju koordinaciju i suradnju svih razina vlasti u vezi s antikorupcijskim aktivnostima i politikama u BiH, te uključivanje svih aktera kako po horizontalnom tako i po vertikalnom principu u provođenju ovog antikorupcijskog dokumenta.

Također, usvojena Strategija i Akcijski plan pomoći će drugim razinama vlasti da izrade vlastite strategije za borbu protiv korupcije i planove za njeno provođenje.

U izradi Strategije osim Agencije, sudjelovale su i druge institucije sa svih razina vlasti u BiH, predstavnici nevladinih organizacija, uz pomoć međunarodnih organizacija, te uz značajnu podršku Izaslanstva EU u BiH, priopćeno je iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Post BiH dobila Strategiju za borbu protiv korupcije je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO