back to top

BiH: U skoro 5.000 predškolskih ustanova upisano više od 41.000 djece

Prema prethodnim podacima, u školskoj 2023/2024. godini u Bosni i Hercegovini ukupno ima 4.931 predškolska ustanova sa 41.214 djece.

U odnosu na prethodnu školsku godinu broj djece korisnika predškolskih ustanova porastao je za 6,3 posto, a broj zaposlenih veći je za 6,7 posto.

Javne i privatne ustanove

Od ukupnog broja djece u predškolskom odgoju i obrazovanju njih 59,7 posto obuhvaćeno je u javnim ustanovama, dok je u privatnim ustanovama obuhvaćeno njih 40,3 posto.

Na mjesto u predškolskim ustanovama čekalo je 65.332 djece što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za četiri posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U školskoj 2023/2024. godini u jasličkoj grupi je boravilo 10.251 dijete, što je za 9,6 posto više u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Najveću grupu među njima čine djeca uzrasta od 2 do 3 godine (56,9 posto).

Agencija za statistiku BiH prikuplja i objavljuje podatke dobivene na osnovu statističkih istraživanja o obrazovanju koja provode entitetski zavodi za statistiku i Brčko distrikt BiH.

Odgoj i obrazovanje

Predškolski odgoj i obrazovanje je djelatnost koja obuhvaća odgajanje i obrazovanje, njegu i zaštitu djece starosti od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu i obavlja se u javnim i privatnim predškolskim ustanovama.

Rad sa djecom u predškolskim ustanovama organizira se u odgojnim grupama prema uzrastu djece.

Odgojne grupe mogu biti jasličke – za djecu starosti od šest mjeseci do tri godine, vrtićke – za djecu starosti od tri godine do polaska u školu i mješovite – grupe za djecu različitog uzrasta.

Objava BiH: U skoro 5.000 predškolskih ustanova upisano više od 41.000 djece pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO