back to top

Benjaminova nagrada i stipendija za 2024. dobijene u Posušju

U danu rođenja književnika Benjamina Tolića, u njegovom rodnom Posušju, održana je svečanost dodjele učeničke stipendije i književne nagrade Benjamin Tolić, te predstavljanje nove knjige Benjaminov zbornik, u čast tog erudita i domoljuba.

Načelnik Ante Begić pozdravio je goste iz Zagreba, suprugu akademkinje Dubravke Orajić Tolić, te uvažene akademike, književnike, glumce i novinare, izražavajući nadu za nastavak ove lijepa suradnje u budućnosti, priopćili su organizatori događaja.

Književnica Anita Martinac istakla je inicijativu poslanu Općinskom vijeću Posušje da se 8. srpnja proglasi Benjaminovim danom, te da se nastavi tradicija dodjele stipendije i književne nagrade baš na taj dan.

Učenička stipendija od 1.000 eura, Benjaminova medalja, povelja i laptop uručeni su svršenoj učenici Gimnazije Fra Grgo Martić u Posušju, Jeleni Čamber, koja je s velikim uspjehom završila školu i sudjelovala na mnogim natjecanjima.

Književna nagrada od 2.000 eura, Benjaminova medalja i povelja uručeni su Ivanu Šimiću za knjigu „Matijino stoljeće rata“.

Prosudbeno povjerenstvo je odlučilo da nagrada pripadne romanu „Matijino stoljeća rata“, ali također pohvaljuje knjige Zdenke Čorkalo i Stojićeva zbirkom priča zbog zanimljive tematike i pripovjedačkog umijeća.

U nagrađenom romanu „Matijino stoljeće rata“ oživljava se povijest Hercegovine kroz brojne ratove i sukobe, kao i život obitelji s traumatičnim iskustvima.

Benjaminov zbornik radova s prošlogodišnjeg simpozija također je predstavljen, a predstavili su ga akademik Božidar Petrač, Damir Pešorda, Smiljana Škugor Hrnčević i Anita Martinac, dok je ulomke Benjamina Tolića govorio Robert Kurbaša.

U drugom dijelu programa posjetitelji su mogli uživati u predstavi Mire Gavrana „Na kavici u podne“.

Objava U Posušju dodijeljena Benjaminova nagrada i stipendija za 2024. pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Izvor: ( www.posusje.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO