back to top

AstraZeneca priznala da njihovo cjepivo može izazvati neobičan neželjeni efekt

Farmaceutska kompanija “AstraZeneca” priznala je da njezino cjepivo protiv korona virusa korona izazvati neobičan neželjeni efekt koji se zove “tromboza sa sindromom trombocitopenije” /TTS/, prenosi britanski list “Telegraf”, pozivajući se na sudske dokumente, prenosi Srna.

U izvještaju se navodi da cjepivo može izazvati krvne ugruške kod pacijenata, kao i nizak broj trombocita, što je u nekim slučajevima ozbiljno naškodilo zdravlju ili čak izazvalo smrt cijepljenih.

Potencijalna komplikacija se navodi kao mogući neželjeni efekt od pojave cjepiva, a “AstraZeneca” je to prvi put priznala na sudu u veljači.

TTS je primijećen kod pojedinih ljudi koji su primili cjepivo, razvijeno u suradnji sa Sveučilištom u Oxfordu za borbu protiv kovida 19, pa su tako u Velikoj Britaniji, EU i skandinavskim zemljama prijavljeni rijetki slučajevi tromboze cerebralnih venskih sinusa, kao i trombocitopenije kod pacijenata, prenosi “RT Balkan”.

“Telegraf” navodi da priznanje dolazi u vrijeme kada se britanska kompanija suočava sa nizom tužbi zbog ozljeda i smrti povezanih sa primjenom njenog cjepiva. Do sada je protiv “AstraZenece” podnesena 51 tužba u kojoj žrtve ili njihovi rođaci traže odštetu do 126 milijuna dolara.

Jamie Scott, jedan od mnogih koji je tužio britansku farmaceutsku kompaniju, tvrdi da je zadobio trajno oštećenje mozga kao posljedicu krvnog ugruška, nakon što je primio cjepivo u travnju 2021. godine.

Njegovi odvjetnici su u svibnju prošle godine dobili pismo od “AstraZenece”, u kojem se demantira da cjepivo izaziva TTS.

Odvjetnici tvrde da je cjepivo britanske farmaceutske kompanije “neispravno” i da je njegova učinkovitost “znatno preuveličana”.

Post AstraZeneca priznala da njihovo cjepivo može izazvati neobičan neželjeni efekt je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO