back to top

Anonimni portali u Livnu i HBŽ opet šire klevete pred izbore, institucije spremne na reakciju

Svaki put prije izbora u Livnu i Hercegbosanskoj županiji pojavljuju se anonimni portali čiji je glavni cilj blaćenje političkih stranaka i pojedinaca. Ove godine, kao i prijašnjih, stranačko vodstvo HDZ 1990, HNP-a i HRS-a bili su najviše meta napada.

Prije dvije godine, tokom posljednjih izbora, mnoge lažne tvrdnje i klevete ostale su nekažnjene, bez ozbiljnijeg angažmana relevantnih institucija.

Ova situacija je izazvala veliko nezadovoljstvo među građanima i političkim akterima, koji su zahtijevali energičnije mjere protiv ovakvih aktivnosti.

Međutim, ove godine stvari su se promijenile. Nadležna tijela su odlučila da poduzmu odlučne korake kako bi spriječili širenje laži i blaćenje političara.

Institucije poput Tužiteljstva Hercegbosanske županije, SIPA-e, OSA-e i FUP-a već su obaviještene o situaciji. Prijavu su podnijeli Nedeljko Rimac, Jozo Ćosić i Ivan Vukadin.

Laži o koncesijama su razlog za prijavu. Bitno je napomenuti da su sve koncesije u Livnu izdate uz saglasnost Grada Livna, bilo direktno ili putem šutnje, što se također smatra saglasnošću.

Investitor je iz Livna, a ne iz Hercegovine, i nije tajkun iz HDZ-a BiH koji ima vlast u Gradu Livnu.

Važan korak u ovom procesu je otkrivanje IP adresa vlasnika spornih portala. Identifikacija ovih adresa omogućila je nadležnim institucijama praćenje aktivnosti putem ovih stranica. Očekuje se da će institucije ovaj put temeljito obaviti svoj posao i zaustaviti širenje kleveta i laži.

Politički analitičari ističu da je ovaj korak ključan za očuvanje integriteta izbornog procesa i povjerenja građana u demokratske institucije.

Građani Livna i Hercegbosanske županije također izražavaju nadu da će nadležne institucije brzo i efikasno reagovati, te da će počinitelji biti adekvatno kažnjeni.

Ovo je važan trenutak za Hercegbosansku županiju, jer će ishod ove situacije pokazati sposobnost i volju institucija da se suprotstave narušavanju demokratskih procesa. Svi se nadaju da će ovaj put pravda biti zadovoljena te da će izbori proteći u fer i transparentnom okruženju.
Izvor: ( relax-portal.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO