back to top

Amerikanka koja živi u Makarskoj: Šta morate znati prije preseljenja u Hrvatsku

Tiktokerica Niav Konno već dvije godine živi u Hrvatskoj, tačnije u Makarskoj. Na svom TikTok profilu redovno dijeli priče iz svog života i povremeno daje savjete. Nedavno je objavila video pod nazivom “7 stvari koje morate znati ako planirate selidbu u Hrvatsku”.

Njena iskustva prilikom preseljenja u novu državu su bila relativno pozitivna, ali svjesna je da to nije slučaj za sve. Zbog toga želi podijeliti savjete, trikove, upozorenja i ključne informacije.

Sigurnost

Hrvatska je jako sigurna zemlja, što potvrđuje i svojim iskustvom – ima povjerenje u svoje prijatelje do te mjere da ostavljaju vrata otvorena i laptop u kafiću dok odu na toalet, dok ona sama bez problema šeta po noći. Uspoređujući sa većim gradovima kao što su London i San Francisco, osjeća se mnogo sigurnije u Hrvatskoj.

Jezične barijere

Iako u turističkom gradu gdje živi ima mnogo ljudi koji govore engleski, Niav preporučuje učenje jezika zemlje u kojoj živite. Trudi se naučiti hrvatski jezik i redovno pohađa jezičke tečajeve.

Nedostatak raznolikosti

Kao osoba japansko-američkog porijekla, primjećuje nedostatak raznovrsnosti u svom gradu. To može predstavljati izazov ako ste pripadnik manjine i dolazite iz sredine sa većom etničkom raznolikošću.

Javni prijevoz

Niav nema automobil i koristi javni prijevoz, što za nju predstavlja pozitivno iskustvo. Vožnja autobusom uz obalu pruža prekrasne poglede, a ona se osjeća opušteno bez potrebe za vožnjom.

Pronalazak smještaja

Pronalazak stana u Hrvatskoj može biti izazov, posebno u turističkim mjestima. Vlasnici često preferiraju iznajmljivanje turistima tokom ljeta, što može dovesti do mogućeg iseljenja stanara. Srećom, Niav ima pozitivno iskustvo s vlasnicima smještaja.

Život u turističkom mjestu

Život u popularnom turističkom mjestu ima svoje prednosti i nedostatke. Ljeto je vrlo živo, dok je zima mirnija. Nakon dvije godine, Niav vidi prednosti života van turističke sezone.

Posao

Pronalazak posla u Hrvatskoj može biti izazovan, s malim brojem prilika i prosječnim platama. Hrvati često napuštaju zemlju u potrazi za boljim poslovima, a konkurencija za posao može biti jaka s većim brojem Hrvata u potrazi za zaposlenjem.

izvor: index.hr

Izvor: ( livnovine.com / Mostarski.info )

Izvor: ( mostarski.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO