ŽZH uvodi dječji doplatak, naknadu za treće i svako iduće dijete

Djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih obitelji s područja Zapadnohercegovačke županije ostvarivat će pravo na dječji doplatak do navršene 18 godine života, piše Večernji list BiH. Na današnjoj sjednici županijske Skupštine zastupnici će razmatrati prijedlog Zakona o zaštiti obitelji s djecom koji definira i isplatu dječjeg dodatka.

Kako se navodi u tekstu Zakona, pravo na dječji dodatak pripada djetetu do navršene 18 godine pod uvjetima i po postupku propisanom federalnim zakonom. Prema Zakonu o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH, a kako je objasnio federalni ministar rada Vesko Drljača, osim što se iznos dječjeg dodatka povećava tri puta u odnosu na raniji prosjek, te sada iznosi 103,17 KM, jamče se i jednaka prava svakom djetetu u socijalno ugroženim i obiteljima slabijeg imovinskog stanja.

Prema federalnom zakonu, dijete može ostvariti pravo na dječji dodatak ako ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne prelaze 40% najniže plaće u FBiH. Kada je riječ o visini dodatka, u zakonu je propisano da iznosi 19% najniže plaće u FBiH.

Osim toga što definira pravo na dječji dodatak, Zakon o zaštiti obitelji s djecom ZHŽ-a, koji će se na današnjoj sjednici naći u formi prijedloga, propisuje i potporu obiteljima s troje i više djece. Obitelji s troje i više djece stupanjem ovoga zakona na snagu dobivat će mjesečnu naknadu u visini od 500 KM za treće i svako iduće dijete do djetetove 7. godine.

  Herceg: Po 100 KM svakoj osobi na birou

Kako bi ostvarili ovo pravo, roditelji djeteta trebaju imati prebivalište na području ZHŽ-a najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva, sva djeca trebaju živjeti u zajedničkom kućanstvu – iznimka su djeca koja su stekla punoljetnost ili zaključila brak.

Dopredsjednik Vlade ZHŽ-a i ministar financija Toni Kraljević objasnio je kako je rebalansom proračuna za ovu godinu ugrađena nova stavka – tekući prijenosi za potporu obiteljima s troje i više djece koja je planirana u iznosu od 3,300.000 KM za 4 mjeseca ove godine. Objasnio je i kako će ova stavka u proračunu za iduću godinu biti povećana na oko 10 milijuna KM.

Zakon o zaštiti obitelji s djecom ZHŽ-a definira i naknade za zaposlene i nezaposlene rodilje, jednokratnu novčanu naknadu za opremanje novorođenčeta, smještaj djece u vrtićima… Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a Tomislav Pejić izjavio je kako očekuje da će primjena zakona krenuti od 1. rujna. Zahtjevi će se podnositi preko nadležnog Centra za socijalni rad.

Zastupnici će još razmatrati i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, prijedlog zakona o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o koncesijama i drugi.

Post ŽZH uvodi dječji doplatak, naknadu za treće i svako iduće dijete je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Gruđanke uvjerljive u derbiju protiv Hadžića

Dugo očekivani derbi jesenskog prvenstva je to bio samo...

(Pred)adventska potrošnja

Ah, ni sam ne znam na čemu su to...

AMELA BORIĆ / Magistra farmacije i specijalizantica farmaceutske tehnologije u Livnu osnovala vlastiti brend

Amela Borić, magistra farmacije, specijalizantica farmaceutske tehnologije osnivačica je...

Grude: Javni poziv za dodjelu studentskih potpora

Temeljem članka 6., stavak 1. Odluke o dodjeli studentskih...

Pripreme za sezonu 2023.: Želja nam je prestići uspjeh iz 2019. godine

Nakon još jedne iznimno uspješne turističke sezone, Neum nastavlja...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo