Znate li koja su to tradicionalna mostarska jela?

Većina Mostarki i Mostaraca smatra da zna koja su to tradicionalna mostarska jela, no istraživanje provedeno u okviru projekta „Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji” pokazalo je da je krhko znanje, barem kada se radi o mostarskoj gastronomiji.

– Kada smo pitali ljude znaju li koja su to tradicionalna mostarska jela, gotovo svi su odgovorili potvrdno, no to zapravo nije tako, jer ćevap, što je bio odgovor većine anketiranih, nije tradicionalno mostarsko jelo. Malo njih se sjetilo ićije, červiša ili boranije – kazala je za Fenu predsjednice Inicijative građanki i građana Mostara Ifeta Ćesir Škoro.

Kako bi se od zaborava sačuvala mostarska kuhinja Inicijativa građanki i građana Mostara i Vijeće mladih Grada Mostara osmislili su projekt „Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji” u okviru koga će stariji stanovnici Mostara sa svojim mladim sugrađanima podijeliti priče i recepte za jela koja su nekada bila puno zastupljenija na hercegovačkim trpezama.

Tema prva tematske večeri bila je tikva, a mladi su imali prigodu kušati boraniju, čorbu, uštipke i pitu od tikve.

– Tikva je zaboravljena namirnica koja bi trebala biti jako zastupljena u kuhinji svih nas u Mostaru. Od tikve se rade razne delicije, a jedna od njih je boranija. U Bosni se pojam boranije veža za sasvim drugo jelo. Mostarska boranija je jako osvježavajuće, ukusno i zdravo jelo. Od tikve se prave i čorbe, pite i uštipci. Tikva je jako zdravo i zahvalno povrće i trebalo bi ga što više koristiti, posebice u ljetno vrijeme – poručila je Ćesir Škoro.

  Treća knjiga poznatog mostarskog karikaturiste Ite Korjenića: Seciranje društvenih devijantnosti

Profesorica Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu Zarema Obradović govorila je o karakteristikama i prednostima mostarske kuhinje.

Po njezinim riječima, mostarska kuhinja je dio mediteranske kuhinje, koja se smatra najzdravijom vrstom ishrane na svijetu, a specifičnost te kuhinje je što je ona jako bliska vegetarijanskoj, pa čak i veganskoj ishrani.

– Naši ljudi koji su živjeli na ovom kamenu nisu imali puno mesa niti puno mliječnih proizvoda. Imali su puno voća i povrća koje su znali sačuvati za zimu raznim vrstama sušenja što smo mi danas zaboravili, a sada se to pomalo vraća. Voće i povrće je definitivno najzdravija hrana i daje sve ono što organizmu treba. Također, jako je važno da se ishranom bogatom voćem i povrćem regulira rad crijeva, jer su maligna oboljenja probavnih organa jako zastupljena na našem području upravo zbog brze hrane – istaknula je profesorica Obradović.

Dodala je kako se vraćanjem na tradicionalni način ishrane mogu riješiti mnoge teške bolest za koje moderna medicina nema lijek.

U okviru projekta „Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji” održat će se još dvije tematske večeri na kojima će biti predstavljene još dvije namirnice. O kojim se točno namirnicama radi organizatori drže u tajnosti te pozivaju sve Mostarske i Mostarce da dođu, poslušaju priču i kušaju jela koja će biti prezentirana.

Projekt „Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji“ provodi se u okviru projekta „Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja” (MAKERS) kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) uz podršku Porticus fondacije.

  Novim kolektivnim ugovorom ispunjeni zahtjevi ljekara i stomatologa u HNK-u

Znate li koja su to tradicionalna mostarska jela? Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Bosnalijek obara vlastite rekorde poslovanja

Najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d., u prvih devet...

Posušje: Zapaljene svijeće u čast generala Slobodana Praljka

Na Trgu Hrvatskih branitelja, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom...

Preminuo najstariji Hercegovac

Milan Milivojević, iz sela Dolovi u Berkovićima, najstariji Hercegovac,...

AMELA BORIĆ / Magistra farmacije i specijalizantica farmaceutske tehnologije u Livnu osnovala vlastiti brend

Amela Borić, magistra farmacije, specijalizantica farmaceutske tehnologije osnivačica je...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo