Značajna sredstva uložena su u sve segmente obrazovanja u HNŽ

Na području Hercegovačko-neretvanske županije djeluje 50 osnovnih i 29 srednjih škola.

Zaključno sa školskom 2021./2022. godinom nastavu u ovim školama pohađalo je 23.438 učenika. Posljednjih godina Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta i Vlada HNŽ uložili su velike napore u unapređenje kvalitete obrazovnog sustava.

Prema riječima ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK prof. dr. Rašid Hadžović adekvatno je riješeno pitanje statusa svih zaposlenika u školama potpisivanjem kolektivnih ugovora, te su uložena značajna sredstva u rekonstrukciju i opremanje školskih objekata.

“Ministarstvo obrazovanja uz podršku Vlade HNŽ iniciralo je i utoplilo 35 škola u iznosu cca 15 milijuna KM. Također smo radili na podizanju i kvaliteti nastave kroz nabavku opreme zajedno sa našim partnerima gdje smo kroz različite vrste projekata uspjeli opremiti najsuvremenijom opremom naše škole”, istaknuo je Hadžović.

24 škole u HNŽ postale su dio projekta ENABLE i TABLA, te je u njihovo opremanje uloženo oko milijun KM.

Ministarstvo obrazovanja u suradnji sa UNESCO-m i drugim partnerskim organizacijama, školama je osiguralo 70 računala, 150 laptopa i 250 tableta.

Direktor JU Srednja elektrotehnička škola “Salih Salko Čurić” Mostar mr. sc. Jasmin Drljević ukazuje kako je ulaganje u obrazovanje sigurna investicija za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

“Posljednjih godina mnogo se uradilo na opremanju i ulaganju u školske objekte, kako u nastavna pomagala tako i u kabinete za izvođenje nastave. Sve to utječe na bolje rezultate kako u učenju, tako i u natjecanju u vannastavnim aktivnostima”, naveo je Drljević.

Velika pažnja usmjerena je i na inkluziju u nastavi za djecu sa poteškoćama. Od nekadašnjih 11, danas u nastavnom procesu sudjeluje 140 asistenata.

U suradnji sa organizacijom “Prilika plus” tri škole su dobile potpuno opremljene kuhinje za praktičnu nastavu, dok su dvije mašinske škole opremljene uz suradnju sa organizacijom “GIZ”.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta i Vlada HNŽ stipendiraju 2.700 studenata, za što se godišnje izdvaja 3.3 milijuna KM.

HNŽ jedina u Federaciji BiH dodjeljuje stipendije svim studentima koji se prijave na natječaj. Također, kao podrška znanstveno-istraživačkom radu, u budžetu HNŽ osigurana su sredstva od 269.000 KM koja su raspoređena za 92 mlade osobe.

Sve navedeno prema mišljenju ministra Hadžovića jasno ukazuje da se u sve segmente obrazovanja ulažu značajna sredstva.

“U proteklom razdoblju smo značajno pomogli javnim visokoškolskim ustanovama, povećanjem tranše za skoro 100 posto”, rekao je Hadžović.

Za novu školsku godinu, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta i Vlada HNŽ osigurali su besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u ovoj županiji i time stvorili stabilno, kvalitetno i sigurno okruženje za uspješno odvijanje nastavnog procesa.

Objava Značajna sredstva uložena su u sve segmente obrazovanja u HNŽ pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Što je s minimalnom plaćom u Federaciji?

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima...

FOTO | Održana svečana sjednica GV: ”Čapljina se ima čime pohvaliti”

U povodu Dana Grada Čapljine održana je svečana sjednica...

Vidić: Kad su u pitanju mladi ljudi i demografske mjere Čapljina je primjer i u široj regiji

Sufinanciranje kupnje prve nekretnine mladim obiteljima, omogućavanje stjecanja prvog...

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO