Zijad Padalović iz Konjica osuđen na 7 godina I 6 mjeseci

Kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika

Po optužnici Tužilaštva HNK u Mostaru, Kantonalni sud u Mostaru je donio osuđujuću presudu koju je Tužilaštvo  zaprimilo dana 11.08.2022. godine i kojom je oglasio krivim optuženog Zijada Padalovića (1965.), iz Konjica, zbog kaznenog djela „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ iz čl. 144. preuzetog Kaznenog zakona SFRJ i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 7 (sedam) godina i 6 (šest) mjeseci.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je dana 09.02.2017. godine podiglo optužnicu protiv Zijada Padalovića stavljajući mu na teret da je za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane, na području općine Konjic, kao pripadnik vojne policije 45. Brdske brigade ARBIH, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, kao i odredbe III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima dana 14.09.1993 godine, u prijepodnevnim satima, u Buturović Polju, općina Konjic, znajući da se u kući “J. T.” nalaze zatvoreni ratni zarobljenici Hrvatskog vijeća odbrane koji su prethodno položili oružje i predali se Armiji R BiH, došao do prozora kuće i kroz prozor u unutrašnjost prostorije u kojoj su boravili zatvorenici, iz automatske puške ispalio više projektila u njihovom pravcu koji su pogodili M. D., Z. Š. i I. K., nakon čega su istog dana, teško ranjeni M. D. i Z. Š. prebačeni u Kantonalnu bolnicu u Zenici, pa je posljedicom teškog ranjavanja M. D. zadobio tešku tjelesnu ozljedu opasnu po život, uslijed čega je kod istog nastupila smrt dana 15.09.1993. g., a kod Z. Š. teške tjelesne ozljede u vidu ustrijela desne podlaktice, loma desne sjedalne kosti, te ranu na vanjskoj strani desnog sjedalnog predjela, a kod I. K. tjelesne ozljede u predjelu butine, čime je počinio kazneno djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ iz preuzetog KZ SFRJ.

  JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU SAVJETODAVNE I FINANCIJSKE  PODRŠKE RAZVOJU BIZNISA

Prilikom donošenja odluke, sud je ocijenio da je izrečena kazna zatvora u trajanju od 7 (sedam) godina i 6 (šest) mjeseci dovoljna, promatrajući sa aspekta zakonom predviđene svrhe kažnjavanja, da se izrazi društvena osuda počinjenog djela, da se utječe na počinitelja, kao i na ostale da ne čine kaznena djela.

Na donesenu presudu, Županijsko/Kantonalno tužiteljstvo HNŽ/K je Vrhovnom sudu F BiH uložilo žalbu zbog odluke o kaznenopravnoj sankciji, saopšteno je iz ureda glavnog Kantonalnog tužilaštva.

radiokonjic.ba

15.09.0222.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Otkriven “Oltar znanja” u spomen preminulim studentima i djelatnicima Sveučilišta u Mostaru

Obitelji preminulih studenata i djelatnika Sveučilišta u Mostaru na...

BENJAMIN BURIĆ: Maglajlija “spustio roletnu” u studenom

Bosanskohercegovački golman na top nivou, Benjamin Burić (32), izvrsno...

SIP BiH: Kuglica iz Livna danas odredila budućnost BiH

Kandidatska lista Stranke demokratske akcije Hercegbosanske županije dobila je...

90% javnih nabavki rizično na korupciju! Ko, kako i na šta troši novac građana?

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, danas je u...

“DANI DARIVANJA – ZA DJECU S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU”

“DANI DARIVANJA – za djecu s poteškoćama u razvoju”...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo