Zbog nezakonitog dizanja cijena izrečene kazne od 4,2 milijuna KM

Inspekcijske službe u Bosni i Hercegovini u ovoj godini izrekle su kazne u iznosu višem od četiri milijuna KM, zbog nepoštovanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži nafte i naftnih derivata, te osnovnih životnih namirnica, javlja BHRT.

Ispostavilo se da su na benzinskim crpkama i u trgovinama tijekom cijele godine nezakonito dizane cijene. Uredbe donesene da bi se građanima olakšalo usljed enormne inflacije, bile su mrtvo slovo na papiru.

Entitetski, županijski, gradski i općinski tržišni inspektori izvršili su u ovoj godini stotine kontrola. U fokusu su im bili gorivo i osnovne životne namirnice.

Rezultati kontrola su poražavajući. Na svakoj drugoj kontroliranoj benzinskoj crpki utvrđena je neka nepravilnost. Ništa bolje nije bilo ni u trgovačkim centrima i marketima, čiji se vlasnici takođe nisu pretjerano obazirali na uredbe o ograničenju cijena, a koji su poput vlasnika crpki novčanike građana ostavili tanje za stotine tisuća KM.

Inspekcijski organi u Bosni i Hercegovini izrekli su u ovoj godini kazne u iznosu od 4 milijuna i 250 tisuća KM zbog nepoštivanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži za naftu i naftne derivate, kao i osnovne životne namirnice – brašno, ulje i šećer.

Od ovog iznosa tri milijuna KM kazni izrečeno je u Republici Srpskoj, a milijun i 250 tisuća KM u Federaciji BiH.

U Udruženju za zaštitu potrošača ”Don” iz Prijedora smatraju da se kažnjavanjem postigao suprotan efekt od očekivanog. Nije došlo do smanjenja cijena, a kazne koje su platili vlasnici crpki i trgovci namirene su dodatnim poskupljenjima, odnosno i njih su na kraju ustvari platili građani.

  HOROSKOP ZA UTORAK, 22. NOVEMBAR Raku provokacije, Vagi problemi zbog zaduženja, Jarac rizikuje

Murisa Marić, Udruga za zaštitu potrošača “Don” Prijedor, kaže: “Kaznene mjere su takve da trgovci čini mi se svjesno krše sve ovo i da nije strašno ni kad ih kazni inspekcija da se to vrlo lako plati, jer sve te kazne su u suštini platili potrošači.”

Da se kažnjavanjem u maloj otvorenoj ekonomiji poput naše, potpuno zavisnoj od uvoza, malo što može postići smatra i Marko Đogo sa Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

“Ovakva informacija o kažnjavanju gospodarskih subjekata lijepo zvuči, ali definitivno u ovom ekonomskom sustavu to ne znači puno i neće promijeniti ništa”, mišljenja je Đogo.

Robne rezerve kojima bi se moglo intervenirati u kriznim situacijama ne postoje. Na uredbe vlada o ograničenju cijena nitko se gotovo i ne obazire. Napisane kazne su više pogodile građane nego one kojima su izrečene. Kako i kada izaći iz ovog začaranog kruga ne zna nitko. A dok se ne pronađe izlaz građani će svakog dana biti sve siromašniji, a trgovci sve bogatiji.

Post Zbog nezakonitog dizanja cijena izrečene kazne od 4,2 milijuna KM je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Općina Prozor – Rama • Javni oglas za UN volontera/ku u općini Prozor-Rama

06.02.2023. 12:57 Regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2...

Roditelji u ŽZH traže hitan sastanak s Vladom i sindikatima

Vijeća roditelja iz svih općina i gradova Županije Zapadnohercegovačke...

Održan tečaj priprave za brak u Livanjskom dekanatu

U subotu 4. veljače 2023. upriličen je cjelodnevni tečaj...

Hotel ”President” ugostit će najveći sportsko-zabavni spektakl regije!

Hotel ”President” u Čapljini bit će i ove godine...

Široki na 14-0 skoru

Košarkaši Širokog su na Pecari još jednom potvrdili svoju...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo