Zbog neracionalne potrošnje mnogi građani bez vode

Proteklih dana građani našeg grada koji žive u višim gradskim zonama i visočijim spratovima nebodera ostajali su bez vode. Ta agonija nastavila se i danas. Visoke temperature svakodnevno utječu na povećanu potrošnju vode, no neki građani sve su prilike ne vode računa o racionanom korištenju iste. Za radiokonjic.ba o problemu vodosnabdjevanja govorio je Dženamir Hasagić direktor JKP ViK Konjic.

„U večeri mi smo izvršili jednu djelimičnu redukciju, zavrnuli smo izlaz iz jedne vodovodne komore u glavnom rezervoaru u Konjicu, znači jedna je bila u funkciji tako da su visočiji djelovi zgrada to je dio naselja Varda, dio nebodera – visočiji spratovi, osjetili tu redukciju. Jutros je puštena voda iz rezervoara, međutim tokom noći akomuliralo se negdje oko dva ipo metra, to je oko pola te komore vode. Jutros nismo imali informacija kakvo je stanje u ovim visokim zonama , uključili smo pumpe svugdje tamo gdje one rade da povećavaju pritisak. Jedna će ekipa radnika otići na izvorište da proba još obezbjediti veće količine vode da idu prema gradu. Međutim ono što sada ide to je negdje preko 320 litara u sekundi, koje dolaze u grad. Imamo dva rezervoara koja zajedno iznose oko pet ipo hiljada metara kubnih međutim ogromna i neracionalna potrošnja dovele su do ovog stanja . Stanje na izvoru je poprilično loše, kad će se to popraviti stvarno ne znam . Ono što mi možemo učiniti mi smo učinili, stvarno trebamo pomoć svih građana da se ta voda što racionalnije koristi i troši za one osnovne potrebe , a za ono sapiranje, zalijevanje okućnica i sve ono što je nepotrebno da se to smanji na minimum“, kazao je Dženamir Hasagić direktor JKP ViK Konjic.

  Halid Baraković pobjednik kosidbe u Blazinama

Mnogi povezuju problem s neracionalnom potrošnjom u gradu, zbog postojanja zajedničkih vodomjerima, da li su vodomjeri rješenje direktor JKP Vodovod i Kanalizacija Dženamir Hasagić dodaje.

„Preći na vodomjere treba poprilično vremena, i truda treba, i sredstava. Poseban problem tu predstavljaju zgrade-kolektivno stanovanje, gdje nemamo stanove sa posebnim vodomjerima nego bi to išlo očitanje na jedan zajednički vodomjer, pa bi se to dijelilo, međutim to je popriličan problem zbog velikih gubitaka i stanja mreže. Određeni djelovi grada idu preko vodomjera, pogotovo tamo gdje su pumpne stanice: naselje Tuleg, Homolje, Glavica, dio naselja Repovica. Međutim najbitnije je sada da nam i građani pruže pomoć u ovome, moramo smanjiti potrošnju, maksimalno što može da ide vode sa izvorišta prema gradu. Ali je potrošnja užasno velika“.

Nazire li se kraj problema nestanka vode u pojedinim djelovima grada Hasagić ističe.

„Bojim se da bi ovo moglo potrajati, jer najkritičniji mjesec je septembar što se tiče izdašnosti izvora, ali ono što se dešava jeste da svaka kiša koja padne drastično popravi situaciju, ne na izvoru samom nego smanji se potrošnja u samom gradu. Mi radimo neke stvari koji bi trebale dati nekih rezulata da u onim djelovima gdje je prekomjerna potrošnja tu smanjimo dotok. Nije to način kažnjavanja nego da skrenemo pažnju građanstvu da malo povedu računa o ovoj potrošnji .

  Zukić prvostepeno osuđen na tri godine zatvora, Sarajlić oslobođen optužbi

Ranije su iz vodovoda poručili da bi se stanje trebalo još pogoršati kada sa redovnom proizvodnjom i radom krene PD Igman.

„To je vojna tvornica, troši isto tako značajne količine vode, međutim mi ćemo na neki način ograničiti i tu potrošnju da ne trpi ni industrija a da što veća količina vode ide prema gradu. Ipak je potrošnja vode za ove opšte životne potrebe značajnija od potrošnje u industriji. Ostvarit ćemo kontakt i sa PD Igman tako da i oni povedu malo računa i smanje tu potrošnju na minimum“.

Iz JKP VIK Konjic pozvaju građane da vodu troše savjesno i racionalno kako bi svi potrošači imali dovoljne količine vode za piće. A upućuju savjet građanima u višim gradskim zonama i visočijim spratovima nebodera da se obezbjede dovoljnom količinom vodom za piće i za opšte životne potrebe.

„Preporuka da se obezbjede neke minimalne količine vode pogotovo za piće i za opšte potrebe, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći i evo radimo na sanaciji svih kvarova za koje znamo ili za koje smo dobili dojavu od građana, tako da ta potrošnja bude što minimalna. Mi ćemo ići sa jednim obavještenjem o određenim zabranama korištenja vode, ono što treba jeste da zajedno, i Vodovod a i građani probaju ovu tešku situaciju prevazići. Treba nam pomoć građana da se ta potrošnja svede na minimum“, kazao je direktor JKP Vodovod i Kanalizacija Dženamir Hasagić.

  Podcast ‘Na kavi s’ – Josip Ilija Kalfić: ”Bez žrtve nema ni uspjeha!”

radiokonjic.ba
05.08.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Dnevni horoskop za 10. decembar 2022. godine

OVAN Posao Otvoreni ste za svaki razgovor koji nudi rješenje. Strasti...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo