Zavod za MIO/PIO nezakonito umanjio iznose mirovina

Umjesto bunta pred zgradom OHR-a daleko pametnije bilo bi kada bi se građani odlučili okupiti i prosvjedovati pred zgradom MIO/PIO-a u kojoj, nažalost, sjede članovi špekulantskih stranaka, a koji često zastupajući vlastite interese, obmanjuju javnost te pod krinkom korupcije manipuliraju o nacionalnoj ugrozi.

Dakako, to se uglavnom radi kako bi se prikrila korupcija počinjena nezakonitim postupanjima, sukladno ne obvezujućim internim dokumentima, a zbog kojih su brojni umirovljenici dobili trajne mirovine umanjene u rasponu od 30 do 100 KM.
Dokumenti, točnije rješenja za starosnu mirovinu, a do kojih je došla Hrvatska republikanska stranka Široki Brijeg, takve navode potvrđuju i razotkrivaju prevaru ne viđenih razmjera.

Naime, premda je Zavod za MIO/PIO bio obvezan postupati sukladno Odredbom članka 46.st.4. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji propisuje da, ako su plaće, odnosno osnovica osiguranja unesene u matičnu evidenciju nositelja osiguranja u neto iznosu, onda se dijele s prosječnom neto plaćom u SR BiH, odnosno Federaciji BiH, a ako su unesene u bruto iznosu, onda se dijele s prosječnom godišnjom bruto plaćom, tako nije postupao.

Zavod MIO/PIO je izračune za starosnu mirovinu vršio mimo propisanog Zakona sukladno internom Naputku te time oštetio veliki broj umirovljenika jer im je izdavao rješenja o mirovini koja su im značajno umanjena u odnosu na stvarne iznose koliko im je trebalo biti isplaćeno za 40 godina rada, a za kojeg su uredno uplaćivali doprinose.

  VIDEO | Neredi nakon utakmice u Tirani; zaštitari tukli Ultrase dok su ležali na podu

MIO/PIO je nositeljima osiguranja na neto iznose vršio obračune u bruto iznosima te time izravno oštetio veliki broj osoba koje su pošteno zaradile svoju starosnu mirovinu.

Nezapamćena korupcija odnosi se na razdoblje od 01.01.2022. godine do danas, te na jako veliki broj umirovljenika (cca.10.000) i kada bi se navedena brojka pomnožila s prosječno 50 KM razlike novca, procjenjuje se kako su umirovljenici za 8 mjeseci zakinuti iznosom većem od 500.000 KM.

Drugim riječima, svaki umirovljenik koji je u ovih osam mjeseci dobio umanjeno rješenje za starosnu mirovinu „pokraden“ je za prosječno 500 KM, što je skandal velikih koruptivnih radnji zbog kojih bi netko morao dati objašnjenje.

Hrvatska republikanska stranka Široki Brijeg očekuje od mjerodavnih tijela vlasti da iziđu pred javnost, poduzmu konkretne mjere kako bi se ispravila nepravda učinjena umirovljenicima.

Umjesto „slijepog“ slušanja glavnih aktera afera u BiH, koji se busaju u prsa domoljubljem i potkradaju vlastiti narod, što ne ide skupa, treba im poručiti da se brinu za opće dobro, a ne da budu organizirana „mafija“.

Pozivamo vas da borbu za političku prevlast i izvlačenje novca iz javnih ustanova ne radite na štetu nečijih pošteno zarađenih mirovina, stoji u priopćenju GO HRS Široki Brijeg.

smart

Zavod za MIO/PIO nezakonito umanjio iznose mirovina

smart

Zavod za MIO/PIO nezakonito umanjio iznose mirovina

smart

Zavod za MIO/PIO nezakonito umanjio iznose mirovina

smart

Zavod za MIO/PIO nezakonito umanjio iznose mirovina

smart

Post Zavod za MIO/PIO nezakonito umanjio iznose mirovina je prvi puta viđen na Grude Online.

  U Ljubuškom pronađena marihuana vrijedna preko milijun KM

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Održani preventivni stomatološki pregledi

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru organizirao je danas u...

Prvi put nakon 40 godina u Prozor-Rami položen kamen temeljac za suvremeni proizvodni pogon

Položen je kamen temeljac za izgradnju tvornice “GS-Rama” u...

Bosnalijek obara vlastite rekorde poslovanja

Najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d., u prvih devet...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo