Zaštita i obnova utvrde starog Bistričkog grada u Livnu

Istraživanje Efrem kule pored Livna početak je projekta koji se provodi u organizaciji Grada Livna, a kojim se planira zaštita, obnova i prezentacija utvrde starog Bistričkog grada ili Starog grada.

Osim Grada, u ovaj su projekt istraživanja uključeni i Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno (FMGG), a sve se odvija pod nadzorom Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika u Sarajevu.

Inače, Stari grad u Livnu (Bistrički grad) proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a čine ga fortifikacioni obrambeni sustavi tadašnjeg vremena, uključujući bedeme i kule.

Pored Efrem kule terensko istraživanje Bistričkog grada u cilju konzervacije odvijat će se u narednom razdoblju i na kulama Veis i Klanac.

Prva kampanja arheološkog istraživanja na Efrem kuli provodila se tijekom listopada i studenoga ove godine nakon čega je uslijedilo dokumentiranje i zaštita istraženih ostataka arhitekture.

Uz voditeljicu arheološkog istraživanja arheologinju Mariju Marić Baković, muzejsku savjetnicu FMGG-a, na ovom projektu sudjelovao je i arheolog Filip Ćubela te od 6 do 8 radnika na terenu.

Efrem kula nalazi se na zaravni Teber koja je ujedno i prapovijesna gradina, a prema dosadašnjim rezultatima istraživanja obrambena kula kružnog tlocrta imala je prizemlje i najmanje jednu etažu, pojasnila je muzejska savjetnica Marija Marić Baković, dodavši kako su na prvoj etaži djelomično sačuvani otvori.

Od vrha sačuvanih zidova do temeljne stope kula je sačuvana u visini od oko 5,00 m. Promjer kule je 8,50 m uz debljinu zidova od 1,60 m. U konstrukciji zidova sačuvani su otvori za drvene grede. Ulaz u kulu s južne je strane, a do njega vodi kameno stepenište, dodatno je objasnila Marić Baković.

  AVAZ saznaje: Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara, Nermin Nikšić novi premijer FBiH

Po njezinim riječima, postoje indicije da je kula imala dvije građevinske faze, pri čemu je u drugoj došlo do zatrpavanja kule do nivoa ulaza.

“Sjeveroistočno uz kulu otkriven je kompleks zidova koji ukazuju na dodatno utvrđivanje kule u vidu bedema kojima je najveća širina zidova 2,65 m. Istraživanja u tom dijelu nisu završena te će se više podataka dobiti nastavkom istraživanja u drugoj kampanji”, kaže Marić Baković.

Što se tiče materijala, ističe kako su najviše zastupljeni ulomci keramičkog posuđa i keramičkih lula te metalni dijelovi arhitekture (građevinski čavli, ključevi i sl.). Mario Lončar, FENA

Traju radovi na konzervaciji Efrem kule u Livnu / Fotogalerija

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

TEŠKO DA ĆE USPJETI BILO KOGA DA NASMIJU Horoskopski znak koji jednostavno ne zna za humor

Astrolozi manjak humora kod ovog znaka pripisuju tome što...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo