Započeli ”Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”

Na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu započelo je obilježavanje ”Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca” ili 78. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću.

U 10:00 sati pred središnjim križem vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstva Grada Širokog Brijega, Županije zapadno-hercegovačke, Odjela HNS-a BiH za Drugi svjetski rat i poraće, zajedno s ministarstvom branitelja ŽZH.

Vicepostulator fra Miljenko Stojić predvodio je molitvu za sve pobijene.

Podsjetimo se da je Grad Široki Brijeg 7. veljače proglasio ”Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk”, a ŽZH ”Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja”.

Obilježavanje 78. obljetnice nastavilo se u subotu, 4. veljače, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu.

Najprije je bila krunica u 17.30, a zatim sv. misa zadušnica u 18:00 sati koju je predvodio don Ante Čarapina, župnik u Grljevićima, uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića i nekolicine fratara.

Župa Grljevići inače je rodna župa trojice ubijenih fratara: fra Fabijana Kordića, fra Krste Kraljevića i fra Fabijana Paponje.

Na večerašnjoj sv. misi pjevao je dječji zbor ”Anđeli” iz Dobrkovića pod vodstvom Marije Cigić. Misna čitanja predvodili su ministranti koje vodi đakon fra Ivan Crnogorac.

Don Ante je u svojoj propovijedi govorio o našim duhovnim predvodnicima, koliko je važna njihova uloga pastira te što sve moraju učiniti za povjereno im stado.

Ovi ljudi, kojih se danas sjećamo, odabrali su svoj životni put, biti redovnici i svećenici. Odabrali su put Isusa Krista, put Božji u svome životu, put siromaštva, poslušnosti i čistoće, put koji na prvom mjestu ima za cilj kraljevstvo nebesko, put prema Bogu koji ih čeka, kojega su susreli i za kojim su krenuli. Taj put traži od njih svjedočanstvo života. Svaki dan iznova. Nema predaha, samo rad, služenje povjerenom im puku, da budu tu za njega, jer to je njihovo poslanje. Biti predvodnici vjere u Boga, kako bi preko njih narod mogao prepoznati Boga u ovome svijetu punom tame i boli, pogotovo tih 40-ih godina kada rat bjesni na svakom koraku, na cijelom svijetu. Na milijune raseljenih, ranjenih i pobijenih, a nakon rata nestalih. Kako u takvom svijetu, kada ispred sebe vidimo samo tugu, jad, bol, patnju, odbačenost, pogibao i smrt, propovijedati radosnu vijest spasenja cijelog čovječanstva? U takvim trenutcima trebamo se osloniti na Boga, zapitati se što mi to on ima reći u mom životu, je li on vrijedan življenja ili je li pogrješan moj put ovdje na zemljim, kazao je don Ante.

Na kraju sv. mise vicepostulator fra Miljenko Stojić obratio se nazočnima te dodijelio nagrade na ovogodišnjem Natječaju Stopama pobijenih, za uzrast djeca.

Prvu nagradu dobila je Anđela Glavaš za literarni rad ”Suze Širokog Brijega”.

Marija Prlić dobila je drugu nagradu za video i glazbeni uradak. Ove godine treće mjesto pripalo je OŠ Ivana Mažuranića iz Posušja za likovni rad na kojem je radila skupina učenika pod vodstvom Anđe Pavković.

Hrvatska radiopostaja Široki Brijeg prenosila je sve uživo putem zemaljskih valova i preko interneta. Činit će to i ovih dana.

Post Započeli ”Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Saradnja Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Addiko Bank Sarajevo

Danas je na Univerzitetu u Sarajevu – Ekonomskom fakultetu...

Vlada FBiH odobrila 15 milijuna KM za kredite za rješavanje stambenog pitanja mladih

Vlada Federacije BiH u četvrtak je, na prijedlog Federalnog...

Široki na 18-0, Sloboda se razišla s trenerom

Osamnaesto kolo Košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine je kompletirano,...

HNK Neum u nedjelju dočekuje HNK Ramu na domaćem terenu

U nedjelju, 26. ožujka, slijedi novi ispit za seniorsku...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo