Za nove studente Sveučilišta u Mostaru otvorena 4543 mjesta

Sveučilište u Mostaru ove godine otvorilo je 4543 mjesta za studente prve godine preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija.

Sveučilište u Mostaru, kao institucija koja je prepoznata i u svjetskim okvirima, a dokaz je povijesno 32. mjesto u svijetu u kategoriji “Četvrta industrijska revolucija”, želi dodatno proširiti svoje kapacitete, a uz uvođenje novih tehnologija, mladim ljudima želi ponuditi mogućnost za stjecanje vrhunskog znanja, teorijskog i praktičnog, usklađenog s najaktualnijim spoznajama u znanosti.

Senat Sveučilišta u Mostaru, uz suglasnost nadležnih županijskih ministarstava prosvjete, znanosti, kulture i sporta, raspisao je tako natječaj za upis studenata na prvu godinu preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija akademske 2023./2024. godine, a u uvidom u isti vidljivo je koliko svaka od 11 odnosno 12 ustrojbenih jedinica SUM-a ima slobodnih mjesta.

Od 4543 mjesta, 2416 predviđeno je za redovite studente uz plaćanje, 160 za redovite studente uz potporu ministarstva, 586 za redovite strane studente uz plaćanje, 760 za izvanredne studente, 621 za izvanredne strane studente.

Sveučilište u Mostaru s potpunom usklađenošću u nastavnim programima na europskoj razini svake godine prima i strane studente, a ove godine predvidjelo je ukupno 1177 slobodnih mjesta.

Kada je riječ o ustrojbenim jedinicama SUM-a, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet ima 173 slobodna mjesta, Akademija likovnih umjetnosti 60, Ekonomski fakultet 270, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije 165. Istodobno, Fakultet prirodoslovnih i matematičkih znanosti prima 1215 studenata, Fakultet strojarstva, elektrotehnike i računarstva 390, a Fakultet zdravstvenih studija 385. Uz navedene, Farmaceutski fakultet ima 90 slobodnih mjesta, Filozofski fakultet 905, Medicinski fakultet 100, Pravni fakultet 710 te Sveučilišni odjel Promet i logistika 80.

Prijave za upis primaju se za I. (srpanjski) razredbeni rok od 19. lipnja do 7. srpnja, a za II. (rujanski) razredbeni rok od 28. kolovoza do 8. rujna 2023. godine, prenosi Večernji list.

Prijave za II. rok primat će se samo za studije za koje ostane slobodnih mjesta nakon prvog roka. Prijave za razredbeni postupak pristupnici predaju putem informacijskog sustava Sveučilišta koji se nalazi na adresi upisi.sum.ba (e-upis) ili na ustrojbenoj jedinici na kojoj se pristupnik želi upisati.

Sve prijave se unose u informacijski sustav Sveučilišta. Istodobno, izbor pristupnika za upis na fakultete obavlja se razredbenim postupkom, i to u I. roku od 10. do 14. srpnja, a u II. roku od 11. do 15. rujna 2023. godine. Upisi na prvu godinu studija u prvom upisnom roku provodit će se od 10. do 21. srpnja 2023., a u drugom roku od 11. do 22. rujna 2023. godine. Upisi na studije obavljaju se prema rezultatima postignutim u razredbenom postupku.

Post Za nove studente Sveučilišta u Mostaru otvorena 4543 mjesta je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO