back to top

Vjernici Broćanskog i Banjalučkog dekanata susreli se u Gradnićima

Dva crkvena dekanata iz Bosne i Hercegovine, Broćasnki i Banjalučki dekanat, njeguju dugogodišnje prijateljstvo. Kako bi prijateljstvo učvrstili i dodatno se povezali, organiziraju se međusobni posjeti, poput današnjeg koji je održan u župi sv. Blaža u Gradnićima.

Ondje su vjernici iz Broćanskog dekanata na čelu s dekanom don Đurom Benderom dočekali vjernike iz Banjalučkog dekanata i njihove duhovne pastire, a na jedinstvenom susretu vjernika iz dva dekanata don Vladislav Žarko Ošap, dekan Banjalučkog dekanata i župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci, predvodio je koncelebrirano misno slavlje u suslavlju sa svećenicima iz broćanskih i banjalučkih župa.

U uvodnom dijelu misnog slavlja don Vladislav Žarko Ošap kazao je kako je Banjalučka biskupije tijekom proteklih desetljeća proživjela mnoge teške trenutke, ali da je to i dalje „živa župa“.

Nismo mi ovdje došli kukati. Mi dolazimo iz jedne žive biskupije koja je u mnogo čemu prepoznata u svom djelovanju. Dolaze vam svećenici koji u doslovnom smislu riječi mogu reći da su misionari svima u našem kraju u naviještanju Božje riječi. Ono što mi činimo danas i ono što ste učinili vi prije četiri godine dolazeći na Petrićevac predvođeni svojim dekanom don Đurom, jedinstveno je u povijesti crkve u BiH… Ovo što mi činimo kao susret vjernika dvaju dekanata to se nikada do sada nije dogodilo. Nismo došli zbog nekoga blagdana. Nismo došli zbog čuvenog svetišta, došli smo kao braća i sestre braći i sestrama da se okupimo oko oltara i slavimo Boga, da Mu se zahvalimo, da molimo jedni s drugima i jedni za druge te da se bolje upoznamo. To je to bratsko i sestrinsko zajedništvo… Uzvratni posjet je uistinu djelo Duha Svetoga. To je uistinu djelo onih koji surađuju sa Duhom Svetim. Na tome počiva ovaj naš susret – kazao je don Vladislav Žarko Ošap i dodao kako uz vjernike iz dva dekanata u sv. Misu želi uključiti sve obitelji, djecu, mlade, bolesnike i one koji su u bilo kakvoj potrebi, kao i drage i mile pokojne te se prisjetio kako je od prošlog susreta preminuo don Ljubo Planinić.

Nakon svečanog misnog slavlja u gradnićkoj crkvi održano je predstavljanje svih župa iz dva dekanata, a kažimo kako su Banja Luka, Barlovci, Budžak, Ivanjska, Marija Zvijezda, Motike, Petrićevac, Presnače, Šimići i Trn župe Banjalučkog dekanata, dok su župe Broćanskog dekanata Čerin, Čitluk, Gradina, Gradnići, Kruševo, Međugorje i Ploče – Tepčići.

Vjernici iz Broćanskog dekanata prije četiri godine bili su u posjetu Banjalučkom dekanatu, a današnji posjet, čiji je domaćin bio fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža – Gradnići, bio je uzvratni.

U rodnoj župi fra Didaka Buntića i najstarijoj broćanskoj župi organiziran je zajednički ručak za vjernike iz dva dekanata, a gosti iz Banajločkog dekanata imali su prigodu i razgledati sadržaje koji su smješteni u župnom središtu.

The post Vjernici Broćanskog i Banjalučkog dekanata susreli se u Gradnićima appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO