back to top

VIDEO Građani Livna nastavljaju borbu za pitku vodu i traže raskid spornog koncesijskog ugovora

Mještani Livna godinama se bore da zaštite izvore Mandeka kako zbog nedozvoljenih geoloških istraživanja ne bi ostali bez pitke vode.

U skladu s tim još jednom podsjećaju kako je u proceduri odobrenja koncesije za istraživanje i eksploataciju „vode“ učinjen veliki broj propusta i nezakonitosti.

Naime, nije provedena javna rasprava s lokalnim stanovništvom iako u tom području egzistiraju izvorišta pitke vode za više zaseoka i naselja MZ Vidoši te nisu pozvani predstavnici javnih poduzeća što propisuje Zakon o geološkim istraživanjima, kazali su iz Neformalne grupe građana (NGG) ”Zaštitimo izvore Mandeka”.

Bez obzira na to što odluka Vlade HBŽ kojom zadužuje resorno ministarstvo da provede postupak dodjele koncesije te poziv za nadmetanje za dodjelu koncesije nisu bili u skladu sa Zakonom o koncesijama i Uredbi o postupku dodjele koncesije, Ministarstvo gospodarstva je potpisalo koncesijski ugovor uz uvjetovanje OV Livno da se provede javna rasprava na području MZ Vidoši i osigura prethodna vodna suglasnost što nije učinjeno.

Građani upozoravaju kako potpisani Ugovor o koncesiji ne sadrži ključne odredbe o prijenosu koncesije, vremenu za pripremne radnje te uvjetima za produženje koncesije. Nadalje, bez obzira na to što Ugovor o koncesiji nema odredbu kojom se dozvoljava prijenos koncesije, te je trebao biti raskinut ranije zbog neizvođenja radova u roku od 36 mjeseci i likvidnosti prvog investitora, u studenom 2018. godine na temelju mišljenja županijskog pravobranitelja i odlukom Vlade HBŽ odobren je prijenos koncesije s jednog na drugog investitora. Bez obzira na sve to, u svibnju 2019. resorno ministarstvo i drugi investitor potpisuju Aneks ugovora o koncesiji.

Dodatno, zbog brojnih proceduralnih propusta na koje su ukazivali, Vlada HBŽ 27. svibnja 2021. je oformila Radno tijelo koje je dobilo zadatak da sastavi Izvještaj po kompletnom predmetu vezanom za ovu koncesiju od 2006. pa na ovamo. Kako su kazali iz navedene neformalne grupe građana, u svom izvještaju Radno tijelo je navelo brojne proceduralne propuste i utvrdilo da postupci po konkretnom koncesijskom predmetu nisu provedeni sukladno propisima.

Zbog svega navedenog traže od nadležnih da raskinu sporni koncesijski ugovor te zaštite pitku vodu Livna.

Hercegovina.info

relax-portal.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO