Vatrogasci u ŽZH u ovoj godini imali preko 700 intervencija

U požaru koji je u drugoj polovici srpnja pogodio Park prirode Blidinje opožareno je preko 500 hektara šume, endemičnog bora i bjelogorice, niskog raslinja i endemičnog bilja, a stradala je i fauna, ocijenio je u razgovoru za Fenu Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH-a.

Podsjetio je da su u gaženju požara sudjelovali brojni vatrogasci i dobrovoljci, helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i kanaderi i helikopter Oružanih snaga Republike Hrvatske te da je Općina Posušje proglasila stanje nesreće.

Pomoć i solidarnost volontera

”Mi iz Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke smo sukladno našim mogućnostima pružili pomoć i potporu Općini Posušje, a vrijedno je spomenuti i da je županijski Stožer civilne zaštite donio odluke o pomoći svim službama zaštite i spašavanja koje su pomagale u gašenju požara, kao i Općini Posušje u ukupnom iznosu 67.000,00 KM. Preko Ministarstva sigurnosti BiH osigurali smo pomoć vatrogascima u opremi u iznosu cca 15.000,00 KM, te pomoć od strane Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog crvenog križa i Društva crvenog križa BiH” – kazao je Martinović.

Podsjetio je i na solidarnost i pomoć brojnih volontera, pripadnika GSS-ova, Crvenog križa i vatrogasaca iz ŽZH-a, susjednih županija, te pomoć Ministarstva obrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Helikopterskog servisa RS-a.

Govoreći o izazovima s kojima se u ovoj i prethodnim godinama susretala Uprava civilne zaštite ŽZH Martinović je istaknuo da su adekvatno odgovorili na sve probleme s kojima su se susretali, a posebno je naglasio razdoblje pandemije koronavirusa i cijeli niz požara.

  Doček nogometaša je u nedjelju u Zagrebu

Nedostaje oprema za vatrogasce

”Tijekom pandemije bili smo jedina županija koja je proglasila stanje nesreće i da se to pokazalo kao pun pogodak. Naime, mi smo donosili odluke i zapovjedi sukladno stanju na terenu u našoj županiji i prema reakcijama velike većine građana, ali i mojih kolega iz drugih županija to je bila odlična odluka. S našim službama zaštite i spašavanja danonoćno smo bili na terenu i pomagali građanima. Što se tiče požara odgovorili smo sukladno našim mogućnostima, ali ono što ponavljam već nekoliko godina je nedostatan broj profesionalnih vatrogasaca” – napomenuo je Martinović.

Ustvrdio je kako se u posljednjih nekoliko godina poboljšala opremljenost, no još uvijek nedostaje opreme za vatrogasce.

”Kada se radi o organiziranosti vatrogastva u našoj županiji vrijedno je istaknuti da, osim profesionalnih postrojbi u općinama i gradovima, imamo sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava te da je u ovoj godini do sada bilo preko 700 intervencija vatrogasaca na gašenju požara” – rekao je ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH-a.

Također je naglasio da su sve službe koje djeluju na području Županije Zapadnohercegovačke bile na visini zadatka u trenucima kriznih situacija.

”U našoj županiji je osam službi zaštite i spašavanja s kojima Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke ima potpisane ugovore o međusobnim pravima i obvezama. To su službe za spašavanje s visina i drugih nepristupačnih mjesta, služba za zbrinjavanje ugroženog i nastradalog stanovništva i prvu medicinsku pomoć, služba za zaštitu od požara, služba radioamatera i služba za spašavanje iz ruševina. Potpisivanjem ugovora obvezali smo se da ovisno o potrebama i mogućnostima, planiramo odgovarajuća sredstva iz posebne naknade za zaštitu i spašavanje, kao i prema mogućnostima i dio sredstava iz proračuna Županije, a koja će se koristiti za nabavu opreme i tehničkih sredstava neophodnih za rad i funkcioniranje službi te za obuku i osposobljavanje njezinih pripadnika. Do sada u svim kriznim situacijama službe su bile na visini svojih zadataka” – istaknuo je.

  INDIJSKI HOROSKOP OTKRIO KO ĆE SE OBOGATITI U 2023. GODINI Oni će pokazati šta znači „pun kao brod“

Projekt i edukacija

Martinović se osvrnuo i na edukacijski projekt pod nazivom “Ponašanje u slučaju prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije”, naglasivši kako se radi o korisnoj akciji.

”U ovom prvom polugodištu proveli smo edukaciju u osnovnim školama u Grudama i Ljubuškom u šest središnjih škola i 22 područna odjela. Prema reakcijama učenika i zaposlenika škola ova naša aktivnost je pozitivno prihvaćena. U provedbi edukacije sudjeluju općinske/gradske žurne službe policija, vatrogasci i hitna medicinska pomoć, te pripadnici Gorskih službi spašavanja i Crvenog križa kojima i ovim putem zahvaljujemo na suradnji i pomoći u provedbi edukacije. U drugom polugodištu s edukacijama ćemo nastaviti u školama na području Posušja i Širokog Brijega” – kazao je.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH-a dotaknuo se i projekta koji se provodi na području Županije Zapadnohercegovačke, a koji financira Europska unija.

U tijeku je projekt “Povećanje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica”, koji financira Europska unija u okviru prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora (IPA II). Razvojna agencija ŽZH – HERAG je vodeći partner, a partneri u projektu su Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Općina Herceg Novi (Crna Gora).

Projekt se provodi kroz niz aktivnosti – osnivanje radne skupine za provođenje procjene rizika od katastrofa i akcijskog plana, održavanje radionica za zajedničke mjere upravljanja rizicima, organizaciju treninga za jačanje kapaciteta hitnih službi, opremanje službi zaštite i spašavanja, izgradnju poligona za obuku u Grudama i sl.

  BiH dobila kandidatski status

Inače, ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 eura, od čega je Europska unija osigurala preko 84 posto bespovratnih sredstava.

Post Vatrogasci u ŽZH u ovoj godini imali preko 700 intervencija je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo