Uz koronu vlada i rotavirus: Liječnici objasnili kako prepoznati simptome

Trbušni rotavirus puni čekaonice Domova zdravlja u posljednjih nekoliko tjedana, napada najčešće djecu vrtićkog i školskog uzrasta, a liječnici upozoravaju da se lako prenosi i na odrasle.

“Danima već vladaju trbušni, adeno i rotavirusi, a imaju sličnu simptomatologiju, proljev, povraćanje, temperaturu i teško ih je razlikovati. Djeca su malaksala, nemaju apetit, a virusu treba ponekad i pet dana da izađe iz organizma, mora se preležati. Međutim, i kod roditelja i kod djece unese paniku, a lako se prenosi na odrasle. Rotavirus se širi najčešće među djecom manjeg uzrasta, u vrtićima uglavnom preko igračaka. Ako je jedno dijete zaraženo, a ne opere ruke, pa se više njih igra s jednom igračkom, svi će se zaraziti”, objasnio je nedavno za Nova.rs dr. Saša Milićević, specijalist pedijatrije.

S polaskom učenika u školu, kao i svake godine, tako i sad, ističe on, očekujemo eksploziju trbušnih i respiratornih virusa.

“Svako dijete koje dođe u vrtić ili školu, donosi viruse koje je pokupilo u svom okruženju dok je bilo na odmoru. Osim ovih zaraza, na koje smo već navikli, djeca masovno ovog ljeta imaju vodene kozice, što je neuobičajeno. Nema više “sezone boginja”, kao što je bilo ranije, sada ih mogu dobiti u bilo kom dijelu godine”, kaže dr. Milićević.

Rotavirus, od kog strahuju roditelji, uzročnik je učestalih proljeva, visoke temperature i povraćanja. Zaraza se lako širi, najčešće pogađa djecu između šest mjeseci i pet godina, a virus u dječji organizam ulazi oralno-fekalnim putem ili preko sekreta iz nosa i pljuvačke. Cjepivo protiv rotavirusa preporučljivo je davati djeci između šestog tjedna i šestog mjeseca života, prenosi City Magazine.

Objava Uz koronu vlada i rotavirus: Liječnici objasnili kako prepoznati simptome pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO