back to top

Upozorenje s prosvjeda širom BiH: Zakazao je sustav

Građani Sarajeva, Gradačca, Zenice, Tuzle i Mostara izašli su danas na ulice nakon stravičnog ubojstva koje se dogodilo u petak u Grdaačcu a u kojem je Nermin Sulejmanović ubio svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović i još dvije osobe, dok je tri osobe ranjene.

Sulejmanović je ubojstvo svoje nevjenčane supruge prenosio i na društvenim mrežama. Na kraju je presudio sam sebi.

Jedna od glavnih inicijatora prosvjeda u Sarajevu bila je gradonačelnica Benjamina Karić, koja je poručila kako je krajnje vrijeme da institucije preuzmu odgovornost. Karić objavila je 16 zahtjeva koji se odnose na borbu protiv nasilja, prvenstveno nad ženama.

Gradonačelnici Sarajeva pridružio se i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

U centru Gradačca upriličeno je prosvjedno okupljanje u organizaciji neformalne grupe građana, inače drugo po redu od nezapamćenog zločina u tom gradu.

“Ovo je bunt građana na nerad državnih institucija”, poručili su okupljeni građani.

S prosvjeda u Mostaru poručeno je kako je nedopustivo da gledamo prijenos ubojstva jedne žene na društvenim mrežama.

” To nikada, ni u crnim mislima, nisam mogla pomisliti da će se dogoditi. Došli smo do dna i moramo nešto poduzeti”, kazala je Članica Inicijative građanki/na Mostara Alisa Hajdarović.

Sa svih prosvjeda poručeno je isto – zakazao je sustav. Upućeni su zahtjevi za uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao kaznenog djela u sve zakonske i podzakonske akte te hitno usklađivanje kaznenih zakona s Istambulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije.

Post Upozorenje s prosvjeda širom BiH: Zakazao je sustav je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO