Umro glumac Velimir Pšeničnik Njirić

Mostar — Glumac s preko četrdeset godina profesionalnog igranja na pozornici Velimir Pšeničnik Njirić preminuo je u ponedjeljak u Mostaru.

Jedan je od osnivača Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru 1994. godine u kojem je igrao sve do penzionisanja 2017. godine, saopšteno je iz HNK Mostar.

Pored predstava u HNK Mostar, glumio je u predstavama Studentskog eksperimentalnog kazališta u Zagrebu, Narodnog pozorišta u Mostaru, Mostarskog teatra mladih, Privremenog pozorišta u Mostaru, Ratnog kazališta HVO-a, Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Dubrovačkog kazališta Marin Držić, Glumačke družine Buffon, Pozorišta Prijedor, a kao student statirao je u HNK u Zagrebu od 1969. do 1972. godine.

Povremeno je bio angažiran kao glumac na TV-u, filmu i radiju, te kao reditelj u pozorištu.

Godinu dana uživao je status slobodnog umjetnika u Republici Hrvatskoj, od kojeg je odustao, kao što je odustao i od studija prava i teatrologije. Iako nije bio akademski obrazovan glumac, za sebe je volio reći kako je „krao zanat“.

Dobitnik je nekolicine nagrada i priznanja stručnih žirija i žirija publike, od kojih je izdvajao onu za najbolju ulogu na festivalu amaterskih kazališta Jugoslavije u Trebinju, kao i nagradu za najboljeg mladog glumca i nagradu okruglog stola kritike za najuzbudljiviji događaj na Susretima profesionalnih pozorišta BiH, nagradu publike na festivalu u Brčkom, te nagradu za najbolju ulogu na Repasage Fest u Ubu (Srbija).

Značajnijim i boljim ostvarenjima smatrao je manji dio od više od stotinu ostvarenih uloga: Maro Marojev („Dundo Maroje“, Marin Držić), Ujak Vanja i prof. Serebrjakov („Ujak Vanja“, A. P. Čehov), dr. Drach („Šovinistička farsa“), Zganarel („Don Juan“, J. P. B. Moliere), Don Juan („Don Huan se vraća iz rata“, Otton von Horvat), Moliere („Noć bogova“, Miro Gavran), barun Lenbach („U agoniji“, Miroslav Krleža), Nino („Bljesak zlatnog zuba“, Mate Matišić), dirigent Furtwengler („Na čijoj strani“, Ronald Harvud), George („Humble boy“, Charlotte Jones), Arlechino („Dr. Arlechino ili Imaginarna autopsija“, Marco Luli), Suknar („Meštar Pathelin“ nepoznatog francuskog autora), Vanja („Vanja i Sonja i Maša i još jedan“, Christopher Durang).

  Pobjednički literarni rad Nike Prolete, na temu “Moja, tvoja, naša domovina Bosna i Hercegovina”

S ulogom Cosme – grobara u predstavi „Meštar“ Nedjeljka Fabria, koja je postavljena na pozornici Studentskog eksperimentalnog kazališta u Zagrebu 1971. godine, Pšeničnik Njirić je počeo svoj hod pozornicama, a za simbolično zatvaranje tog glumačkog hoda i kruga izabrao je postaviti isti naslov: oproštajnu predstavu pred kraj profesionalne glumačke karijere režirao je i igrao u njoj 2016. godine u HNK Mostar.

Zadnja predstava HNK Mostar u kojoj je Velimir Pšeničnik Njirić bio angažiran kao vanjski saradnik je „Isus, sin čovječji“.

Datumi ispraćaja i komemoracije bit će objavljeni naknadno, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)

starmo.ba

eKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo