back to top

Umirovljenici imaju pravo i na mirovinu i na plaću

Građanima koji zasnuju radni odnos nakon što su ostvarili pravo na mirovinu Zavod PIO/MIO FBiH nema pravo obustaviti isplatu zarađenih mirovina.

Ovo je suština presude Ustavnog suda FBiH koju za Avaz pojašnjava odvjetnik Emir Kovačević, uz savjet umirovljenicima kojima su isplate mirovina za vrijeme trajanja radnog odnosa obustavljene da pokrenu postupke u PIO te zahtijevaju retroaktivnu isplatu mirovina koje su im primjenom neustavnog člana Zakona o PIO obustavljene.

Radni odnos
Zakon o PIO, koji je usvojen 2018. godine, sadržavao je član 116., koji je precizirao da se osobama koje zasnuju radni odnos, a korisnici su mirovine obustavlja isplata mirovine dok traje obavezno osiguranje. Taj član 116. je odlukom Ustavnog suda FBiH proglašen neustavnim, a Ustavni sud je još tada rekao da je penzija stečeno, imovinsko pravo koje se ne može derogirati.

On je stavljen van snage jer nije u skladu s Ustavom i Europskom konvencijom za ljudska prava. Nakon toga FBiH je trebala uskladiti taj član s Ustavom, ali oni su na taj tekst dodali da obustava isplate traje do navršenja 40 godina staža osiguranja, odnosno 65 godina života. Novom odlukom Ustavnog suda FBiH iz svibnja ove godine rečeno je da ni ta dopuna nije u skladu s Ustavom, da je FBiH ignorirala prethodnu odluku Suda, pojasnio je Kovačević.

Kako je dodao, stav je Ustavnog suda FBiH da se umirovljenicima mora omogućiti i da rade i da koriste mirovinu.

Zavod PIO FBiH ne daje pune informacije i ne informira ljude, što, također, nije u skladu sa zakonom. Naravno, ovo je složeno pravno pitanje, pa je i nama potrebno vremena da sve analiziramo, ali stvari su vrlo jasne – član 116. je prije četiri godine stavljen van snage, on je van pravnog sustava, a u dokumentima se PIO i dalje poziva na njega. Korisnici u radnom odnosu trebaju se pojedinačnim zahtjevima obratiti Zavodu PIO FBiH da se njihova rješenja promijene i usklade sa Zakonom i s odlukom Ustavnog suda FBiH, uz retroaktivnu isplatu obustavljenih mirovina, jer imovinsko pravo ne zastarijeva – istakao je Kovačević.

Pravo koje im je zagarantirano Ustavom većini umirovljenika nije poznato. Oni koji su u mogućnosti ili zbog niskih primanja prinuđeni da rade svoj posao obično su registrirali kao dopunsku djelatnost ili pristajali na obustavljanje isplate mirovine, piše Avaz.

Post Umirovljenici imaju pravo i na mirovinu i na plaću je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO