Udruženi regionalni filmski festivali kao kotačić zelene promjene i održivih praksi: Pravo vrijeme za djelovanje je – sad!

U nastojanjima da postanu (još) zelenije i zajedničkim aktivnostima doprinesu podizanju svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti, vodeće regionalne filmske manifestacije udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi i Ljubljanski filmski festival predstavljaju jednodnevno događanje pod nazivom Ecoscope.

Prvo izdanje projekta koji ujedinjuje filmske projekcije i panel-diskusije na temu ekologije i održivosti predstavit će dokumentarac “Tajni život drveća, fascinantnu filmsku šetnju šumom koja bi mogla u potpunosti promijeniti način na koji gledamo na prirodu, a održat će se u kinima u Sarajevu, Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani i Zagrebu.

Sarajevsko izdanje Ecoscopea održat će se kinu Meeting Point u srijedu, 7. prosinca: panel-diskusija će biti održana u 18 sati, a u 20 sati projekcija filma “Tajni život drveća”. Ulaz je besplatan. Na panel-diskusiji će sudjelovati: Dalila Zečić, stručna suradnica u kabinetu premijera Županije Sarajevo, Garret Patrick Kelly, koordinator sarajevske Net Zero misije i Zana Dujmović, senior menadžerica u Alfa Energy i Edison Energy tvrtci. Moderator diskusije je Mak Kapetanović.

Projekcija filma “Tajni život drveća” počinje 20 sati. Program se održava uz podršku Ambasade Švicarske u BiH.

Jeste li znali da drveće međusobno komunicira i brine o potomstvu, da složenim mehanizmima upozorava druge jedinke na neprijatelje i da živi u složenim zajednicama? Temeljen na istoimenom bestselleru New York Timesa, Washington Posta i Wall Street Journala s potpisom njemačkog šumara, zaljubljenika u prirodu i popularizatora ekologije Petera Wohllebena, film “Tajni život drveća” redatelja Jörga Adolpha gledateljima otkriva tajne koje u svojim dubinama kriju europske i svjetske šume.

  “Kraj industrije”: Izložba Anela Jakirovića za Dan državnosti BiH
Udruženi regionalni filmski festivali kao kotačić zelene promjene i održivih praksi: Pravo vrijeme za djelovanje je – sad!

Danas čitava planeta govori o životnoj sredini i ekologiji, ali često se zaboravlja slušati samu prirodu. Wohlleben putuje s jednog kontinenta na drugi da bi otkrio i opisao tajni svijet šuma. Model koji regulira život drveća i biljaka, osvijetljen željeznim pravilom solidarnosti i kohezije, ključ je svijesti koja se ne može dalje odlagati.

Wohlleben je putovao u Švedsku da vidi najstarija stabla na svijetu, posjetio je tvornice u Vancouveru koje istražuju nove pristupe očuvanju životne sredine i pridružio se demonstracijama ekoloških aktivista diljem svijeta. Sudbina čovjeka i njegovog opstanka na Zemlji usko je povezana s dobrim zdravljem velikih šuma i vrijeme da se o njima brinemo je upravo sada.

Festivali – članovi Mreže festivala Jadranske regije već su usvojili brojne pozitivne prakse kad je u pitanju svijest o okolišu i smanjenje ugljičnog otiska, od ograničenja upotrebe papira i plastike, recikliranja otpada na lokacijama, bilježenja potrošnje energenata te održivog raspolaganja energijom, a zajedničko sudjelovanje u projektu Ecoscope dat će im širi okvir za daljnje promišljanje i uspostavljanje zelenih praksi. Kao bitni kotačići u društvenim životima svojih zajednica Festivali će nastaviti poticati pozitivne promjene u svojim sredinama i raditi na daljnjem jačanju ekološke svijesti.

Udruženi regionalni filmski festivali kao kotačić zelene promjene i održivih praksi: Pravo vrijeme za djelovanje je – sad!

Udruženi regionalni filmski festivali kao kotačić zelene promjene i održivih praksi: Pravo vrijeme za djelovanje je – sad! Običan radio.

www.obican.info

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo