UABNOR Mostar: Pola godine od napada na Partizansko groblje

foto: Facebook

Mostar — Danas se navršilo pola godine od rušilačkog terorističkog čina na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Partizansko spomen groblje u Mostaru, saopšteno je u srijedu ujutro iz Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar.

“Još nema valjanih informacija o rezultatima istrage. Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopštenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet. Imamo pravo znati dokle se došlo, jer rušilački pohodi na ovaj spomenik traju previše dugo, traju punih 30 godina i kontinuirano je istraga u toku.

Tim više što je policija u nekim kasnijim slučajevima u gradu vrlo efikasno i vrlo brzo otkrila i privela izvršioce. To nas navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje opstrukcije i nedostatak volje da se sve riješi ili možda tragovi vode do ‘nedodirljivih’ pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i prethodnih trideset godina”, dodaje se u saopštenju.

UABNOR Mostar insistira da javnost bude upoznata sa svim relevantnim informacijama o počiniocima, jer – kako navode – stanje šutnje unosi nemir i stvara atmosferu nesigurnosti u gradu, tim više što su se u međuvremenu desili i drugi incidenti koji narušavaju odnose u gradu.

“Ukratko, insistiramo na hitnom informisanju javnosti o toku i rezultatima istrage”, dodaje se u saopštenju.

Ponovo podsjećaju da je, par dana nakon uništavanja tog bisera graditeljske baštine, izjavu dao Slađan Bevanda, ministar u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK. On je tom prilikom rekao: “MUP svaki put reaguje na pravi način i pronađe počinioce, a na drugima je da to procesuiraju”. Onda je još ponovio: “Počinioce uvijek pronađemo i dovedemo pred lice pravde”, te je dodao: MUP HNK časno i pošteno radi svoj posao.

  PUT U PODGORICU: Ivanović upozorava na kvalitetu Studentskog centra

“Ako je ministar govorio istinu, insistiramo da o svim rezultatima istrage HITNO upozna javnost. U protivnom postaje saučesnikom, jer šest mjeseci šutnje je previše.

Valja podsjetiti da je na području Hercegovačko-Neretvanskog kantona i monumentalni spomenik na Makljenu, koji je takođe Nacionalni spomenik BiH, miniran 2000. godine. Ista policija za 22 godine još nije otkrila počinioce niti bilo koga privela pravdi. Istraga je u toku.

Neko bi i za ovakav stepen neefikasnosti morao odgovarati”, stoji u saopštenju UABNOR-a Mostar.

(StarMo)

starmo.ba

eKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

TEŠKO DA ĆE USPJETI BILO KOGA DA NASMIJU Horoskopski znak koji jednostavno ne zna za humor

Astrolozi manjak humora kod ovog znaka pripisuju tome što...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo