back to top

U Konjicu večeras održan “Konjic, sevdah ‘23”

Učesnici revijalnog festivala “Konjic, sevdah ‘23” publici su uljepšali večer pjesmama o sevdahu

Večeras je u rodnoj kući Zulfikara Džumhura održan revijalni festival “Konjic, sevdah ‘23” u okviru manifestacije „Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine”.

Učesnici su bili: Mustafa Šantić, Hamza Sokolović, Anida Šoljić, Alija Korić, Elmin Sultanić, Muamer Ćukle i Benjamin Mušinović. Amina Nuhanović iz opravdanog razloga nije bila prisutna ali je pročitano njeno napisano viđenje sevdaha.  Muzička pratnja je bio Adnan Lapo, a pomoć mu je pružala i kćerka.

Organizator događaja je Ustanova Narodni univerzitet Konjic uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta. Publika je uživala u pjesmama o sevdahu a kao gost iznenađenja, sevdalinke je izveo i Hamza Šantić sin Mustafe Šantića.

Mustafa Šantić, virtuoz na harmonici i klarinetista, koji je svoj život posvetio muzici i sevdalinci, kazao je za radiokonjic.ba da je uživao večeras u Konjicu, te da za njega sevdah znači stanje duha u kojem se čovjek nalazi.

“Sevdah i sevdalinka su dva različita pojma. Sevdah je stanje duha u kojem se čovjek nalazi, a sevdalinka je klasična muzičko-poetska forma. Ako mislite pjevati sevdalinku, morate biti u stanju sevdaha, pogotovu ako su u pitanju ljubavne teme. Vi trebate da osjetite to, da živite to, da doživite to. Večeras sam uživao u Konjicu i nadam se da se da ću biti učesnik i naredne godine na ovoj manifestaciji” izjavio je Mustafa Šantić.

Mustafa Šantić

Direktor NU Konjic Benjamin Mušinović je poručio da je cilj revijalog festivala “Konjic, sevdah ‘23” kao svaki put do sada afirmisati najveće vrijednosti našeg etnomuzikološkog blaga, najorginalniji zvuk u bogatoj sehari naše muzičke duhovnosti i tradicije, približiti ovo biserje mladim generacijama.

u konjicu večeras održan “konjic, sevdah ‘23”
Benjamin Mušinović direktor NU Konjic

“Već dvadeset i tri godine kontinuiranog rada na projektu “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine”, uz podršku Fedralnog ministarstva kulture i sporta dokazuje njegov značaj. Upravo je pomenuti projekat sačuvao revijalni festival “Konjic, sevdah” poručio je.

Izjava Benjamina Mušinovića

radiokonjic.ba

jasmina@radiokonjic.ba

15.08.2023.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO