Trgovački lanci u FBiH će „zaključati“ cijene ovih proizvoda

Trgovački lanci u Federaciji BiH će, prema receptu sličnom u susjedstvu, „zaključati“ cijene 34 proizvoda iz osnovne potrošačke košarice. Dogovoreno je to na nedavnom sastanku s predstavnicima trgovačkih lanaca i Udruge poslodavaca FBiH održanom u Federalnom ministarstvu trgovine.

Iako nije poznato o kojim se artiklima radi, budući da je trenutno riječ o radnoj verziji grupe proizvoda, ipak, prema prvim informacijama, ”zaključavanjem” cijena bile bi pokrivene kategorije koje se odnose na hranu, a među kojima su pekarski i mliječni proizvodi, mesne prerađevine, sirevi, svježe meso, poput dijelova junetine i piletine, kao i pojedini smrznuti proizvodi.

Istaknute oznake

Među tim proizvodima su i određene higijenske i kozmetičke potrepštine, kao i sredstva za čišćenje.

Svi artikli bi trebali imati vidno istaknute oznake o ”zaključanim” cijenama, a kao svojevrsna uvertira u tu akciju je jučerašnja odluka Vlade FBiH kojom je proširen popis proizvoda s devet na 15 kojima će biti ograničena marža.

Marže se kreću u rasponu u veleprodaji pet posto te maksimalno osam posto za prehrambene proizvode u maloprodaji.

Upravo je s predstavnicima trgovačkih lanaca dogovoreno da se oni dobrovoljno, kako to za Avaz.ba rekao federalni ministar Amir Hasičević, odrede za grupu od 34 artikla kojima će „zaključati“ cijene na razdoblje koji bude dogovoreno, i to, kako je naveo, bez obzira na eventualni porast nabavne cijene na tržištu.

– Novom odlukom kojom su ograničene cijene 15 artikala trgovački lanci će sami odabrati koliko će sniziti određenu vrstu nekog proizvoda iz ove grupe, s obzirom na to da mi zakonski ne smijemo favorizirati marku. Ako je, naprimjer, cijena određene vrste mlijeka bila 2,20 KM, a odredi se cijena na 1,80 KM, onda se ta cijena “zaključava” – rekao nam je Hasičević.

Drugi resori

Istaknuo je kako su svi predstavnici trgovačkih kompanija, a to su “Konzum” i “Mercator”, “Bingo”, “Best”, “Mlinpek žitar”, “Meggle” i “Amko komerc”, iskazali dobru volju za akciju „zamrzavanja“ cijena te da će uskoro biti točno poznato koja su to 34 artikla.

Marin Bago iz Udruge za unapređenje kvalitete življenja „Futura“ pozdravio je odluku Vlade FBiH te predstojeću akciju „zamrzavanja cijena“. Međutim, kako je upozorio, to moraju pratiti i svi drugi resori, i to po vertikali vlasti.

15 artikala

Među 15 artikala na koje su ograničene marže su: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma, polubijeli pšenični kruh 100 posto od 400 i više grama, jestivo suncokretovo ulje od litar, sol od kilogram, šećer kristal bijeli od kilogram, makaroni od 400 grama, riža dugo zrno od 800 grama, litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakiranje bez čepa, kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti. Među proizvodima koji su obuhvaćeni ovom odlukom su i biljni margarin od 250 grama, svježa konzumna jaja M klase, 30 komada, zatim svježe cijelo pile u vrećici od kilograma, svježa juneća rebra s kostima – kilogram, deterdžent za rublje u prahu od tri kilograma, i deterdžent za suđe tekući od litra.

– Ako poskupljuje voda, komunalne usluge, registracija i slično, onda će potrošačka košarica i dalje rasti. Te mjere ne smiju ostati usamljene. Jer bez intervencije drugih resora, poskupljenje ide dalje – poručio je Bago, piše Avaz.ba.

Objava Trgovački lanci u FBiH će „zaključati“ cijene ovih proizvoda pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO