Treća knjiga poznatog mostarskog karikaturiste Ite Korjenića: Seciranje društvenih devijantnosti

Treća knjiga poznatog mostarskog karikaturiste Ite Korjenića naslovljena MSM oporuke, predstavljena je u kongresnoj dvorani Hotela Bristol. Autor kroz ispovijednu prozu uvjerljivo podastire svoju životnu stazu, koja se kao posljedica turbulenog vremena devedesetih godina, pruža na realaciji Mostar-Sidnej-Mostar. Koncipirana je kao zbirka priča međusobno povezanih autentičnim svjedočanstvom događaja od rane mladosti do današnjeg vremena. Promotori Hamica Ramić, Ibro Rahimić, Zlatko Serdarević i autor svojim izlaganjem približili su štivo posjetiocima ustvrdivši da je ovo knjiga univerzalnog karaktera s obzirom da se preko osobnog primjera mogu naći poveznice sa brojnim osobama slične sudbine.

Ravnatelj IC tiskare mr. Ibro Rahimić podsjetio je prisutne da je i prethodna kao i ova knjiga Korjenića svjetlo dana ugledala u nakladi ove kuće i da će se takva suradnja i dalje nastaviti.

– Ono što ovoj knjizi daje posebnu aromu jeste jezik kojim ispisuje stranice. Taj narativ prisutan je od prve do posljednje priče, taj jedinstveni jezik mostarske liske. Ito je taj jezik standardizirao i brižno ga koristi u svakodnevnici tako da ne vjerujem da neko može odviknuti od toga.

Kroz ovu knjigu Ito se od prve do posljednje priče veoma vješto koristi stečenim iskustvom u predstavljanju raznih događaja a ponajviše biografskih počevši od djetinjstva pa sve do danas. On je uistinu sklon da poneke teške i gotovo nevjerojatne životne situacije na svoj način i stil olakša pa ih na šaljiv način predstavlja ne narušavajuči autentičnost događaja. Često citira mudre izreke čuvanih mislilaca i u pravilu su one lucidno prilagođene tekstu. Knjigu čini četrdeset priča kojima nas autor vid kroz svoj život ne trudeći se da ga uljepša niti krije ono što bi mnogi drugi prešutjeli. Ono što ovoj knjizi daje posebnu aromu jeste jezik kojim pripovjeda. To je jedinstven i izvoran jezik mostarske liske uvijek spremne da se vrlo često našali i na svoj račun, kazao je Rahimić potvrdivši da Korjenića možemo s pravom svrstati među rijetke čuvare tog autentičnog govora.

  Avanturistička i humanitarna turneja kroz Evropu stigla u Centar ‘Los Rosales’ Mostar

Promotor Hamica Ramić je imao potrebu da prisutne upozna sa Korjenićevom razgranatom djelatnošću, posebno kao karikaturiste, autora brojnih humornih tekstova, aforizama i humoreski, a uspio se afirmirati kao vrstan inovator.

Nosilac je 14-februarske nagrade Grada Mostara za postignute rezultate u ‘gospodarstvu, pronalazaštvu i kulturi te za doprinos afirmaciji Mostara’. U Sarajevskom Oslobođenju jedno vrijeme imao je rubriku Mostarsko čoše pišući tekstove oštrim perom.

– Ova knjiga je , u neku ruku, njegov umjetnički testament, rekapitulacija životnog puta, koji se već duži niz godina odvija na relaciji Mostar- Sidnej- Mostar, što se zapravo, krije u naslovu knjige. Ta parafraza jednog od danas najčešćih vidova komunikacije među ljudima- SMS poruka, je Korjeniću poslužila da ono ‘oporuke’, kako sam kaže, dođe kao amanet, svjedočenje svega što se na njega u posljednjih nekoliko decenija posebno, ostvarilo, natovarilo i što se proživjelo, a što bi, možda, vrijedilo ostaviti na vidjelu, makar i na ovaj način, ocijenio je Ramić.

On konstatira da priče ne prate kronologiju događaja, ‘već se iz sidnejske izbjegličke svakodnevnice nostalgičnim flach backovima vraća u različite periode svoga života’.

– Ito Korjenić je jedan iz plejade autora koji su kroz svoj stvaralački opus veoma konkretno promovirali vrijednosti i posebnosti izvornog mostarskog humora- liskaluka, ali jedini koji je to radio, i još uvijek radi, na dva načina riječju i crtežom za razliku od njegovih karikatura koje predstavljaju autorov satirični prikaz društvenih, političkih, ili uopće ljudskih tema i događaja, izraženih crtežom i kratkim komentarom, u ovoj knjizi Ito svojim crtežima samo ilustrira pojedine karakteristične dijelove teksta, kazao je Ramić.

  Kordić i Marić primili u posjet novog veleposlanika Velike Britanije

Promotor, novinar i publicist, Zlatko Serdarević je u svojoj elaboraciji pružio je osvrt na stil, jezik, i akcentiranu slobodu govora koju emanira potaknut događajima iz devedesetih i konačno aktuelnog trenutka. Ustvrdio je da knjige predstavlja ispovjedno štivo koje obično nastaje kad čovjek ima potrebu da remniscencijama vrati sretno doba prije svega djetinjstva a onda tinejdžerskog doba i konačno iskaže razmišljanja i osjećaje iz aktuelnog vremena sa svim nijansama koje te mjene donose.

– Nit koja veže sve priče je kronika njegovog života ispisana razborito, razgovjetno i jasno. Osnovna karakteristika djela mogla bi se svesti na konstataciju da je riječ o skladnom spajanju nekadašnjeg strogog i današnjeg slobodnog, dakle oslobođenog mišljenja, koje posebno dolazi do izražaja na kraju knjižnog bloka u dijelovima koje naslovljava ‘Kraj osamdesetih’ i ‘Quo vadis, tamo i ovamo , kud i zašto’ što već na prvi pogled sam naslov drugog dijela sugerira. Upravo te stranice determinišu autora kao slobodno misleću osobu, intelektualca koji glasno i javno ukazuje na devijantnosti društva. Ma koliko da knjiga emanira lične doživljaje, turbulencije, izazove, iskušenja, životne sile i ona je ujedno storija o nama jer potpuno osvjetljava i naš položaj, akcentirao je Seradrević. Korjenićeve stilističke osobnosti imaju karakteristike kojim uspijeva potaknuti čitaoca na trajno druženje. Čitalac postaje zarobljen i stilom kojim piše.

– Stil je artificijelan, rafiniran, izvoran, baziran na filozofiji humornog izraza-liskaluka i kao takav vrlo prihvatljiv i dostupan. i u najdramatičnijim situacijama on tekst garnira lepršavim logosom da bi naracijom prisnog obraćanja čitatelja potpuno zaokupio uvukavši ga u svijet koji mu postaje blizak i dodirljiv, istakao je Zlatko Serdarević ukazujući na njegove oštre kritike prema sadašnjem stanju u našem društvu tvrdeći da čak ‘Simplicijeva sintagma Panta rei (Sve teče), ovdje nema smisla jer je sve zabetonirano u svoje srednjevjekovne mitove i skaske, taj nakot će, evo ponovo da oživi neku svoju novu mitsku slavu, veličinu i supremaciju nad drugim, istakao je Zlatko Serdarević.

  “Mostarsko ljeto 2022″: Večeras promocija romana ”Ja sam”

Treća knjiga poznatog mostarskog karikaturiste Ite Korjenića: Seciranje društvenih devijantnosti Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Prvi put nakon 40 godina u Prozor-Rami položen kamen temeljac za suvremeni proizvodni pogon

Položen je kamen temeljac za izgradnju tvornice “GS-Rama” u...

Grude: Javni poziv za dodjelu studentskih potpora

Temeljem članka 6., stavak 1. Odluke o dodjeli studentskih...

AMELA BORIĆ / Magistra farmacije i specijalizantica farmaceutske tehnologije u Livnu osnovala vlastiti brend

Amela Borić, magistra farmacije, specijalizantica farmaceutske tehnologije osnivačica je...

Dnevni horoskop za 30.11.2022.

Ovan Tempo kojim se stvari odvijaju danas će, najvjerovatnije, usporiti....

FUP upozorava: U BiH aktualna mrežna krađa identiteta

BiH se posljednjih godina bilježi veći broj korisnika interneta,...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo