Treba se uložiti više napora u zaštiti Parka prirode Blidinje

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) smatra neprihvatljivim da se upravljanje zaštićenim područjima promatra isključivo kroz prizmu mogućnosti eksploatacije njihovih prirodnih resursa.

Požar velikih razmjera u Parku prirode Blidinje buktio je danima, a opožareno je preko 500 hektara površine, uključujući brojne endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta, navodi se u priopćenju WWF Adrije.

Oni su i ranije upozoravali da se na Blidinju već 20 godina nitko sustavno ne bavi zaštitom prirode uslijed čega su u porastu ilegalna gradnja, kao i sječa šuma i krivolov.

Sve navedeno, napominju, su karike koje krajnje rezultiraju u nemilim događajima kao što je i slučaj s ovim posljednjim požarom ogromnih razmjera.

“Klimatske promjene i šumski požari međusobno se osnažuju. Požari koji danas gore u mnogim dijelovima svijeta intenzivniji su i traju dulje nego nekada. Nastave li se današnji trendovi, doći će do razornih dugoročnih posljedica na ljude, divlje životinje i klimu. Pozivamo na suradnju sektora, uključenost javnosti u upravljanje zaštićenim područjima, te zajedničke napore da bioraznolikost koju imamo u regiji bude očuvana”, ističe Kasandra Zorica Dropuljić iz WWF Adrije.

U WWF-u drže da je od krucijalnog značaja i uključivanje interesa lokalnih zajednica u izradu upravljačkih dokumenata i pravnih akata što ranije nije bio slučaj.

Neodgovoran odnos prema okolišu, neodgovoran turizam, nedostatak sustavne brige o zaštiti prirodnih vrijednosti igraju svoju ulogu u nanošenju štete jednom od područja s najvećim brojem endemskih vrsta u BiH čija bi primarna uloga trebala biti zaštita prirode, kažu u priopćenju.

  Španjolska: Više od 500 umrlih uslijed toplinskog vala

Uz to, pozivaju sve aktere uključene u odgovorno upravljanje ovim parkom prirode da se još aktivnije angažiraju u pronalasku rješenja za status Blidinja te ulože više napora kako bi se osigurala zastupljenost interesa lokalnog stanovništva, ali i započela sustavna briga o zaštiti prirodnih vrijednosti u nadi da će se katastrofe kao ova posljednja uspješno spriječiti i izbjeći.

Fena

Objava Treba se uložiti više napora u zaštiti Parka prirode Blidinje pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Fra Mijini učenici s „Bakinim pričama“ posjetili Starački dom u Tomislavgradu

Danas, 8. prosinca, skupina učenika i djelatnika OŠ fra...

IZ STARE ŠTAMPE: Domotužje mostarskog golgetera

Sportska biografija Vahida Halilhodžića, centarfora jugoslavenske fudbalske reprezentacije, prije...

SVETKOVINA je Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije; Molitva BDM

Na današnju svetkovinu  katolički vjernici u duvanjskom kraju, po...

PU Konjic: U posljednje dvije godine smanjen broj slučajeva nasilja nad ženama

Nasilje u porodici najčešće podrazumijeva nasilje nad ženama, a...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo