back to top

Tablete, bobe, kristalići na tržištu BiH

Skoro svaka policijska akcija zaplijene psihoaktivnih supstanci na području Bosne i Hercegovine završava pronalaskom amfetamina.

Amfetamin je sve lakše naći na tržištu, a broj ovisnika o ovoj aktivnoj sintetičkoj psihoaktivnoj supstanci raste, objavio je N1.

O opojnim drogama, njihovoj dostupnosti i štetnosti za Novi dan govorila je Rasema Okić – specijalistica neuropsihijatar i subspecijalistica za bolesti ovisnosti Zavoda za bolesti ovisnosti Županije Sarajevo.

Varljiva statistika

Okić kaže da je jako teško voditi statistiku o ovisnicima i korisnicma amfetamina jer oni u evidenciju ubacuju samo one korisnike koji se jave ustanovi.

-Imaju tu i onih koji imaju tek prvo iskustvo, koji eksperimentiraju, koji su već ovisnici, koji se hospitaliziraju. Dolaze i maloljetnici sa 15, 16 godina. Nisu samo mladi adolescenti koji tek eksperimentiraju, već i kod straijih dolazi do učestale upotrebe amfetamina, kazala je Okić.

Objasnila je i kako amfetamin djeluje na korisnike.

-Mladi korisnik koji uzima češće amfitamine se odražava na mentalne i motrotičke funkcije. Takav korisnik ima crvenilo lica, proširene zjenica, nos mu curi, zuji, hoda, uplašen je za udravlje i to je najčešće zbog čega dolaze kao hitan slučaj. Amfetamin je pshioaktivna supstanca, stimulans koji stimuliše organe, a zapravo korisnika uvodi u stanje od straha za svoj život u psihotnične reakcije, halicunacije i nalikuje na sizofrenu sliku, dodaje.

 Masovna ponuda na tržištu

Okić napominje kako na jednoj strani imamo masovnu ponudu na tržištu, tablete, bobe, kristaliće i vrlo je lako do njih doći i jeftiniji su od koakina.

-Imaju dosta sličnosti, ali je amfetamin dosta jeftiniji. Lakše ga je proizvesti i transportirati jer se tvornički pravi. Korisnici imaju različite reakcije od skromnih do dramatičnih slika. Mladi speed i bobe zaliju alkoholom i može nastati ozbiljan problem. Postoje psihološki momenti da se to radi samo vikednom, ili sami eksperimentiraju i to je vanjski faktor, ali šta je s organizmom? Amfetamin u molekuli ima sličnosti s dopaminom i svi žele da imaju porast dopamina (hormon sreće), osjećaj zadovoljstva, sreće, moći, kaže.

Opasnost

Kaže kako postoji realna opasnost da oni koje konzumiraju amfetamin počnu upotrebljavati heroin.

-Imaju opsanost da toliko podignu korisnika da on onda traži nešto da ga spusti i posegne za heroinom. Ta prepljavljenost euforijom i halucinacijama je neugodna i stvara strah i onda povuku crtu heroina da im ograniči agresivni nalet, kazala je Okić.

Objašnjava kako korisnici sami priznaju da je to svugdje oko nas i tko traži naći će u određenim kvatrovima, kategorijama i to se jako brzo širi.

Tablete, bobe, kristalići na tržištu BiH Dnevni.ba.

dnevni.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO