Sveučilište u Mostaru promoviralo 40 doktora znanosti

U okviru obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Mostaru svečano je promovirano 40 doktora znanosti Sveučilišta u Mostaru u Sveučilišnoj galeriji u Kampusu Rodoč.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić tom prilikom istaknuo je kako doktorandi ovim činom ostvaruju drugu dimenziju u društvu. Postaju, kako ističe, oni koji trebaju mijenjati društvo s jedne strane, ali i dati novu perspektivu budućnosti s druge strane. Napomenuo je kako, prema Eurostatu, najrazvijenija društva u Europi, poput Finske, Danske i Švedske, za znanost izdvajaju oko 3,5 posto BDP-a, dok BiH izdvaja 0,2 posto.

„Najrazvijenije zemlje na svijetu poput Koreje i Izraela izdvajaju 4,2 posto. To nam govori da živimo u društvu kojemu će trebati promjena. Ipak mislim da nema nitko pozvaniji od vas da bude predvodnik promjena. Promjene su teške i tvrde. Nikada na tom putu promjena nemojte zaboraviti etičku dimenziju doktora znanosti. Nije lako biti doktor znanosti, to sa sobom nosi mnoge obveze i dužnosti“, poručio je rektor Tomić.

Izvješća o doktorskim radovima pristupnika podnijeli su prof. dr. sc. Ivo Rozić, dr. sc. Antonio Markotić, doc., prof. dr. sc. Gordana Iličić, dr. sc. Antea Čilić, doc., prof. dr. sc. Nebojša Rašović, prof. dr. sc. Ivan Lovrić, prof. dr. sc. Silva Radić te prof. dr. sc. Dragan Babić.

Prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivo Čolak moderirao je promocijom doktora znanosti i umjetnosti naglasivši kako je, pored 40 doktoranada danas, ukupno na Sveučilištu u Mostaru promovirano 463 doktora znanosti od prve promocije nakon rata.

  Dvije Posušanke dobitnice su Rektorove nagrade Sveučilišta u Mostaru

„Znanstveno-istraživački rad jedno je od temeljnih poslanja Sveučilišta u Mostaru. Malo je tko od vas u djetinjstvu ili mladosti, u osnovnoj ili srednjoj školi rekao: Ja ću biti znanstvenik ili znanstvenica. Možda je netko razmišljao da će biti profesor, ali ništa dalje od toga. Malo tko je razmišljao da će mu znanost biti život“, rekao je prorektor Čolak.

Naveo je kako je u današnje vrijeme teško baviti se znanošću ili umjetnošću, ali je dodao da se taj put bira iz dva razloga. „Prvi je iznimna kvaliteta i intelektualna vrijednost kao i upornost svih vas. Osim rijetkih iznimaka, poslijediplomske studije upisuju najbolji studenti, oni koji prednjače, oni koji imaju najveći prosjek. Pored toga, velik je razlog ljubav prema ovomu poslu koja je važna da bi bili najbolji“, zaključio je prorektor Čolak.

Sveučilište u Mostaru promoviralo 40 doktora znanosti Sveučilište u Mostaru promoviralo 40 doktora znanosti Sveučilište u Mostaru promoviralo 40 doktora znanosti Sveučilište u Mostaru promoviralo 40 doktora znanosti Sveučilište u Mostaru promoviralo 40 doktora znanosti

Post Sveučilište u Mostaru promoviralo 40 doktora znanosti je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Raspodjela sredstava iz EU: Evo tko će dobiti po 600 KM

Tijekom prva dva mjeseca ove godine trebali bi biti...

Lojo: I dalje imamo šanse da se plasiramo na EP

Ženska Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okuplja se u...

Općina Prozor – Rama • Javni oglas za UN volontera/ku u općini Prozor-Rama

06.02.2023. 12:57 Regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2...

Skauti se remijem dodatno izdvojili na vrhu ljestvice

Otvaranje proljetnog dijela prvenstva u Premijer ligi je za...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo