SVETKOVINA JE SVETE KATE, koja, prema pučkom vjerovanju, donosi snijeg i u duvanjski kraj, ove godine snijega nema ni na Vranu! Molitva svetoj Kati

Blagdan svete Katarine (Svete Kate) obilježava se 25. studenog, a prema pučkom kalendaru označavao je posljednje dane jeseni i početak zime.

Po stoljetnoj tradiciji u duvanjskom kraju na svetkovinu Svete Kate upriliči se pijačni, pazarni, sajamski…dan, kratko – dernek. To je predzimsko okupljanje ljudi iz duvanjskog kraja, ali i susjednih mjesta. Na svetu Katu se kupovalo sve ono što će trebati za dugih zimskih dana kada je znao napadati veliki snijeg. Kupovalo se ili prodavalo blago-stoka, kupovalo se sve ono što se može gojiti preko zime, a prodavalo sve ono što se nije isplatilo hraniti zimi.

Sveta Kata bio je pazarni dan-dernek kada je bila zamiračina, a to znači da su mladići i djevojke sastajali se u gradu i dogovarali zaruke, pa ženidbu za Božić ili naprosto kako u ljubavi zimu prezimiti. Davno bilo, sad se spominjalo!

Najpoznatija izreka vezana za svetu Katu u duvanjskom kraju je “Sveta Kata snig na vrata”, a čini se, po jutrošnjem vremenu, da vrata mogu ostati širom otvorena jer snijega nema na vidiku, a vedro je i sunčano nebo nad Duvanjskim poljem.

Molitva svetoj Katarini

Sveta Katarino,
ljubljena Kristova zaručnice,
koju je Bog prosvijetlio
da budeš savjetnica vjere i istine
papama, biskupima i uglednicima svog doba,
izmoli mudrost za pastire Crkve
da vode Božji narod,
izmoli im ljubav da blaže rane
današnjeg čovjeka,

  SVJETSKI je dan šećerne bolesti, tim povodom objavljujemo tekst našega dr. Ante Ljubičića: Živjeti s dijabetesom

izmoli im hrabrost da nepopustljivo pokazuju
put Istine.

Tvoje srce potpuno predano Isusu
dopustilo ti je da znaš čitati stvarnost
života i svijeta Njegovim očima,
da shvatiš malene i velike potrebe
čovječanstva i Crkve.

Ti, prava Božja ženo, pomogni i nama
vidjeti život očima Boga,
donijeti prave i mudre odluke
za nas i za osobe
koje nam je Gospodin povjerio.

Sveta Katarino Sijenska, moli za nas!

************************************************************************************************

AKO NE ZNATE LEGENDU O SV. KATARINI VRIJEDI JE PROČITATI!

Od Svete Kate počinju pripreme za Božić i pjevaju se božićne pjesme. Najpopularnija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično je ovo doba znatnijeg pogoršanja vremena i osjetnog zahlađenja.

Donosila snijeg ili ne, za Svetu Katarinu se vjeruje da je simbol hrabrosti. Znate li legendu o ovoj najraširenijoj svetici?

Katarina Aleksandrijska je bila učena ljepotica koja se suprotstavila caru Maksiminu II i njegovoj želji da iskorijeni sve kršćane u Aleksandriji. Car je okupio najučenije filozofe da mladu ljepoticu odvrate od vjere, što oni nisu uspjeli i bili su pogubljeni. Katarina je bačena u tamnicu i mučena glađu koju preživi zahvaljujući pruženoj pomoći od anđela. Za to vrijeme na kršćanstvo je preobratila i carevu suprugu.

Pobješnjeli car naredi da se svi kršćani pobiju osim Katarine od koje zatraži brak i odbacivanje vjere. Odbivši takvu ponudu, Katarina je i sebi potpisala smrtnu presudu. Car je naredio da se za nju izradi nova sprava za mučenje – kotač s bodežima kako bi bila isječena na komade. Međutim, plamen s neba je spalio kotač i Katarini je naposljetku odrubljena glava. Iz krvi koja je potekla iznikle su ruže šireći svoj miris po cijelom svijetu. Tijelo pokojnice anđeli su prenijeli na Sinaj gdje je u 6.stoljeću izgrađen samostan koji postoji i danas.

  FOTO | Neum za Vukovar: Kolona sjećanja, svijeće i molitva za sve žrtve

Manjak provjerenih činjenica o njoj bio je povod da se izbaci iz liturgijskog kalendara 1969 g. u koji ju je opet vratio pokojni Ivan Pavao II 2002.g. Ipak, to nije spriječilo da se Sveta Kata štuje i slavi diljem svijeta kao zaštitnica učitelja, pravnika, teologa, tajnika, knjižničara, arhivista, učenika, kao i još mnogih drugih osoba koje u svojoj struci posežu za knjigama i znanjem koje one sadrže.

Malo koja svetica, kao Sveta Katarina je od vrhunskih umjetnika primila izvanrednu počast koji je prikazuju kao kraljevnu okrunjenu ružama s palmom u ruci, knjigom, uz strahovito mučilo kotača s bodežima ili pak s prstenom kao simbolom njezine zaruke s Kristom.

Ako vam ove godine Sveta Kata nije donijela snijeg, neka vam donese više hrabrosti kada god bude trebalo, a svim Katarinama, Katama i Katicama sretan imendan.

www.tomislavnews.com /crometeo.hr

www.tomislavnews.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo