Svečano otvoren 7. Simpozija primalja na temu „ Digitalna primaljska skrb“

U Mostaru je 22. rujna 2023. godine svečano otvoren 7. Simpozij primalja s međunarodnim sudjelovanjem. Simpozij pod nazivom „ Digitalna primaljska skrb : izazovi i mogućnosti“ ove godine je okupio preko 200 sudionika. Organizatori ovog znanstveno stručnog skupa su Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Klinika za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostaru suradnji s Komorom primalja/babica HNŽ-a. Simpozij je odobrila Med Tech EU agencija i partnerski podržao UNICEF, a u njegovom programu organizirane su i kvalitetne radionice iz područja primaljstva te panel rasprava na temu „ Obrazovanje primalja : naučene lekcije i koraci“.

Pozdravni govor je održala predsjednica Organizacijskog odbora dr. sc. Olivera Perić, glavna sestra Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar. „ Ovo nam je 7. simpozij po redu, usudim se reći da je već tradicionalan,  ove godine je aktualna tema digitalna tehnologija odnosno kako je u primaljstvu najbolje iskoristiti te mogućnosti. Postavili smo za cilj simpozija kako ukazati na prednosti korištenja digitalne tehnologije i njezine integracije u primaljsku skrb što predstavlja konkretan prioritet u svijetu“ istaknula je Perić.

Osim predsjednice Organizacijskog odbora sve nazočne pozdravili su i prof. dr. sc. Vajdana Tomić  dekanica Fakulteta zdravstvenih studija i predstojnica  Klinike za ginekologiju i porodništvo, prorektor za biomedicinu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Milenko Bevanda, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prim. mr. sc. Siniša Skočibušić te uvažena ekscelencija Veronika Vaschenko direktorica UNICEFA za Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći o temi dojenja direktorica UNICEFA za BiH Veronika Vaschenko je bitnim istaknula kako je ono osnova zdravlja djeteta: „ U BiH se samo jedno od petero djece doji i to je premalo. Zato UNICEF surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i ministarstvima te ostalim organizacijama kako bi se ta situacija poboljšala. Ako se djeca pravilno doje, ogroman broj smrti djece u ranoj fazi se može spriječiti“ izjavila je direktorica Vaschenko i tom prilikom proglasila simpozij otvorenim.

www.skbm.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO