Susret nekadašnjih mještana sela Vratne Gore, Pajića i Ivanaka

Već nekoliko godina na prvu subotu mjeseca kolovoza u selima Vratne Gore, Pajićima i Ivancima okupljaju se nekadašnji mještani tih sela te njihove kćeri i sinovi, pa tako i ove godine. Ova sela pripadaju župi Solakova Kula i općini Prozor-Rama, osim sela i zaseoka Vratne Gore koji pripadaju općini Konjic. Ova sela bila su živa do Uskrsa 1993. kada su se posljednji mještani povukli u jeku rata na ovom prostoru i raselili se po ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, pa i Sjedinjenih Američkih Država.

Vratna Gora

Sadržaj članka (otvori)

Mjesto Vratna Gora dijeli se na dva dijela: Donju i Gornju Vratnu Goru. Donjoj Vratnoj Gori pripadaju zaseoci Pandže, Antunovići, Grubešići, Asani, Rolje i Barunčići. Nakon rata mještani su se počeli okupljati jednom godišnje na groblju svojih pokojnih i do ove godine misu na groblju je predvodio Ilija Miškić, svećenik rodom iz ovog sela. U selu Gornja Vratna Gora, odnosno u Rajičima, također postoji okupljanje nekadašnjih mještana na mjesnom groblju gdje je misu do ove godine redovito predvodio Josip Majić, župnik u župi Deževice, također podrijetlom iz župe Solakova Kula. Zbog izostanka spomenutih svećenika, ove godine, mise u Vratnoj Gori predvodio je dr. Branko Jurić, svećenik na službi u Vatikanu, čiji su preci također iz obližnjih krajeva, dok je suslavitelj bio Domin Vladić, svećenik u hrvatskoj misiji u Kanadi.

  PROZOR-RAMA: Žetva u Jurićima | Ramski Vjesnik

Susret nekadašnjih mještana sela Vratne Gore, Pajića i Ivanaka

Selo Gornja Vratna Gora, na nadmorskoj visini 1150m, do rata je imalo jedanaest domaćina. Kao i za ostala sela ovog mjesta, zadnje osobe napustile su selo na Uskrs 1993., a nekadašnji mještani ovih sela počeli su se okupljati od 1997. kada je bio prvi susret duhovnih zvanja župe Solakova Kula. „U selu Rajiči danas su privatno obnovljene tri kuće, jer su sve kuće za vrijeme rata porušene. Struja je vraćena, povremeno se dolazi. Selo je živo, jer pojedini mještani koji su se odselili u Hercegovinu dolaze često“, kaže Branko Lovrić, nekadašnji stanovnik sela Rajiči i nastavlja: „Ovo nije naš jedini susret, jer se okupljamo i na prvi vikend mjeseca studenoga kada svi zajedno pečemo rakiju“.

Nakon misa na mjesnim grobljima bio je susret popraćen pjesmom i kolom.

Susret nekadašnjih mještana sela Vratne Gore, Pajića i Ivanaka

Pajići

Nakon nesretne 1993. nekadašnji stanovnici sela Pajići počeli su se u selu okupljati 2005., a na Pajića brdu od 2012. Par godina poslije, na istom brdu obnovljena je i posvećena zavjetna kapelica sv. Nikole Tavelića. „Danas u selu živi jedan stalni stanovnik, Ivan Pajić Ćeko, koji se u ovo selo vratio prije nekoliko godina i trenutno ima farmu krava. Također, obnovljena je jedna kuća od donacija preko udruge građana „Pajići – Studenac“, dobivena je voda i u planu je još ograđivanje kapelice, dovođenje struje u selo i uređenje puta“ kaže Janja Zadrić, koja je rodom iz ovog sela. Misu u zavjetnoj kapelici predvodio je svećenik Slavko Rajič, vojni kapelan u Hrvatskoj.

  Ma gdje bili, druženje u svom kraju je najljepše

Susret nekadašnjih mještana sela Vratne Gore, Pajića i Ivanaka

 

Ivanci

Slična priča je i u selu Ivanci. Nekadašnji mještani dolaze na groblje svojih pokojnih privatno i organizirano autobusom iz Zagreba, a već nekoliko godina na mjesnom groblju misu za pokojne predvodi umirovljeni biskup Pero Sudar, čija je pokojna majka bila iz Ivanaka.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Fra Mijini učenici s „Bakinim pričama“ posjetili Starački dom u Tomislavgradu

Danas, 8. prosinca, skupina učenika i djelatnika OŠ fra...

U ZHŽ ovog mjeseca po 1000 KM jednokratne naknade

Proračunskim korisnicima Zapadnohercegovačke županije do kraja prosinca bit će...

EU će pomagati bh. građane s bonovima od 600 KM

Bosna i Hercegovina jedina je država na području zapadnog...

VIDEO: Acoustic Pub pobjednik prve “Pub kviz” lige

Sinoć je u Craft pivovari & Craft Pubu Livanjka...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo