back to top

Susret klapa održana na fratarskoj čatrnji u Gradnićima

U župi sv. Blaža – Gradnići, najstarijoj broćanskoj župi, od 10. do 15. listopada održava se molitveno-duhovni program, a u sklopu navedenog programa večeras je održan „Susret klapa – Gradnići 2023“.

Klapsko pjevanje od 2012. godine na UNESCO je uvrstio na svoj popis nematerijalne baštine, a u skladnom pjevanju posjetitelji večerašnjeg programa mogli su uživati zahvaljujući ženskoj klapi Lira i muškoj klapi Trebižat, dvije klape utemeljene pri HKUD Seljačka sloga Trebižet – Čapljina, te muškoj klapi Ero iz Mostara i muškoj klapi Dobrkovići iz istoimenog mjesta.

Dobrodošlicu glazbenicima i posjetiteljima na početku programa poželio je fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža – Gradnići,

Ovo je prvi susret klapa u Gradnićima. Započeli smo ove godine sa željom da svake godine ovdje imamo susret klapa. Na poseban način želim zahvaliti svim klapama koje su došle i koje će svojim nastupima obilježit ovaj prvi susret. Nadam se da će svake godine susret postajati sve bolji i bolji, počevši od same gradnje ovdje. Nadam se da vam je večeras ovdje lijepo, ali i da sljedeće godine biti još ljepše. Na poseban način hvala Hrvoju Sušcu koji je sve ovo organizirao. Ovo je bila moja ideja, ali Hrvoje se poduzeo oko dolaska klapa da možemo uživati u njihovom pjevanju – poručio je fra Nikola Rosančić.

Djelić svojih repertoara četiri klape predstavile su u po dva izlaska na pozornicu. Svaka pozornica ima svoju posebnost, a za večerašnju pozornicu valja istaknuti kako je bila postavljena na fratarskoj čatrnji iz 1756. godine.

Inače, cijeli prostor oko stare župne crkve u Gradnićima svojevrsni je spomenik čiji su dijelovi primjerice najstariji vinski podrum i etnografski muzej te je kao takav dao posebnu draž susretu klapa.

Program “Susreta klapa – Gradnići 2023” vodio je novinar Albert Pehar.

The post Susret klapa održana na fratarskoj čatrnji u Gradnićima appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO