Suradnja OBŽ, Osijeka i Livna na konkretnim projektima

U narednoj financijskoj perspektivi otvaraju se nove mogućnosti kroz program prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i kroz programe transnacionalne suradnje dunavske regije

Izaslanstvo Grada Livna na čelu s gradonačelnikom Darkom Čondrićem danas (12. prosinca 2022. godine) u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku primili su župan Ivan Anušić, zamjenik župana Mato Lukić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin. Bio je to uzvratni posjet kojim su zapravo nastavljeni razgovori o mogućnostima i osobito o konkretnim oblicima, programima i projektima suradnje.

 

– Nedavno smo posjetili Grad Livno i razgovarali o svim temama koje se tiču Osijeka, Osječko-baranjske županije i Grada Livna te smo se sličnih tema dotakli i danas. Riječ je prije svega o suradnji naše Javne ustanove Županijske razvojne agencije i Grada Livna na projektima prekogranične suradnje, kao i projektima koji se tiču poljoprivrede. Livno sa svojih 1.000 km2 područja kojeg pokriva, jedan je od najvećih poljoprivrednih proizvođača, a krije i ogroman potencijal za ekološku proizvodnju, koja je specifična i u Slavoniji je prilično razvijena. Dogovorili smo da ćemo našu daljnju suradnju još više konkretizirati na sljedećim susretima u Livnu i posjeti predstavnika naše Javne ustanove Županijske razvojne agencije – rekao je župan Ivan Anušić.

 

– Na tragu naših prijašnjih sastanaka i susreta koje smo imali u dva navrata u Livnu, želja nam je jačati našu suradnju i povezanost kroz nacionalne interese, ali i zajedničke projekte. Naša delegacija je došla ovdje čuti iskustva s ovog područja, s obzirom da je Hrvatska već niz godina u Europskoj uniji i ima pozitivna iskustva koja nama u Livnu i Bosni i Hercegovini dobro dođu. Ono što Livno može ponuditi odnosi se prije svega na segment gospodarstva i mljekarske proizvodnje, potom proizvodnje ekološke i zdrave hrane, malih i srednjih poduzeća i OPG-ova, ali i proizvodnje meda – kazao je gradonačelnik Livna Darko Čondrić. Dodao je da će članovi izaslanstva Grada Livna tijekom današnjeg posjeta Osijeku susresti i s predstavnicima Livnjaka koji na ovom području žive godinama. Istaknuo je da je Osječanin Mario Nađ počasni građanin Grada Livna jer se posebno istaknuo u obrani Livna tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

  Dalićev biznis cvate, a partner mu je moćni Livanjak

– Izuzetno mi je drago da su nakon uspostavljenih iskrenih i prijateljskih odnosa, predstavnici Grada Livna ovdje u Osijeku. Imamo puno toga zajedničkog, mnogi Livnjaci žive u Osijeku, mnogi gospodarstvenici i poduzetnici. Na ovaj način želimo im pomoći svim svojim kapacitetima i iskustvima kako bi i Livno na putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji iskoristilo što više sredstava za razvoj svoje sredine. Iskustva imamo, naime u ovom trenutku u Osijeku se provode projekti vrijedni više od milijarde kuna, najvećim dijelom sufinancirani europskim sredstvima, a iskustva imamo i s projektima sufinanciranim sredstvima iz pretpristupnih fondova.

Velike projekte inicira i provodi Osječko-baranjska županija, posebno na području poljoprivrede i gospodarstva, poput Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće, ali i Gospodarskog centra te projekti Grada Osijeka kao što je Poduzetnički inkubator BIOS koji će u konačnici generirati gospodarski rast i ostanak ljudi na ovom području – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin. Ravnatelj Javne ustanove Županijske razvojne agencije Denis Ćosić kazao je da je ŽRA spremna prenijeti svoja iskustva u prijavi i provedbi projektnih prijedloga kolegama iz Livna te da su na današnjem sastanku dogovorili konkretniju suradnju u budućnosti.

– Naše aktivnosti će biti usmjerene edukacijama i prenošenju dugogodišnjih iskustava. U narednoj financijskoj perspektivi otvaraju se nove mogućnosti kroz program prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i kroz programe transnacionalne suradnje dunavske regije. Plan nam je izraditi jednu bazu podataka kako bi što lakše pronalazili partnere, kako jedinica lokalne samouprave iz Osječko-baranjske županije, tako i općina s područja Grada Livna – zaključio je Ćosić.

  Davorka se zbog Dalića odrekla karijere, u braku su 30 godina: ‘Sve smo uspjeli prebroditi…’

Osijeknews.hr

Suradnja OBŽ, Osijeka i Livna na konkretnim projektima

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo