Šumarstvo “Prenj” Konjic: Danas pošumljen lokalitet Repovica sa hiljadu novih sadnica crnog bora i kedra

Radnici Službe za uzgoj i integralnu zaštitu Šumarstva “Prenj” Konjic povodom međunarodnog dana šuma, 21.marta, zasadili su hiljadu sadnica u blizini firme, tačnije požarište na Repovici, gospodarska jedinica Kraljuštica-Trešanica-Krš u odjelu 73.

Radnici Šumarstva “Prenj” Konjic angažovani na pošumljavanju

“Mi smo odlučili da današnji datum simbolično obilježimo iznad našeg preduzeća, na putu prema naselju Repovica. Radnici Službe za uzgoj i integralnu zaštitu su na terenu posadili hiljadu sadnica crnog bora i jedan dio kedra. To je jedna nova vrsta alohtona i ovdje ćemo pokušati sa stotinjak sadnica da vidimo da li će uspjeti. Današnje aktivnosti pošumljavanja se odvijaju u odjelu 73, gospodarskoj jedinici Kraljuštica-Trešanica-Krš, odjelu koji je 2018. godine bio zahvaćen velikim šumskim požarom kada je izgorjelo oko 1,5 hektar šume. Od početka ove godine radimo na njegovoj sanaciji, a sad evo i pošumljavamo” kazao je za radiokonjic.ba Fedža Voloder rukovodilac Službe za uzgoj i integralnu zaštitu u preduzeću Šumarstvo “Prenj” Konjic.

Šumarstvo “Prenj” Konjic: Danas pošumljen lokalitet Repovica sa hiljadu novih sadnica crnog bora i kedra
Fedža Voloder

Magistar šumarstva i uposlenik Šumarstva “Prenj” Konjic Aldin Jazvin učestvovao je u akciji današnjeg pošumljavanja, a za radiokonjic.ba je govorio o važnosti šume i pošumljavanja.

“Značaj šuma posmatrano sa stručnog aspekta, nije samo estetski izgled, šume su pluća grada. Količina Co2 koja se trenutno nalazi u našem gradu,  šuma apsorbude i nama daje svježi kisik koji nam je potreban. Mi kao društvo nismo svjesni koliko uništavamo prirodu, nismo svjesni da je uništavamo bacanjem jedne vrećice koja se neće razgraditi za 150 godina. Upravo iz tog nemara, svake godine se bilježi povećan broj požara. Drago mi je da smo danas povodom dana šuma na ovom terenu i da na ovakav način obilježavamo 21.mart” poručio je.

Šumarstvo “Prenj” Konjic: Danas pošumljen lokalitet Repovica sa hiljadu novih sadnica crnog bora i kedra
Aldin Jazvin

Na lokaciji koja se danas pošumljavala, svoj doprinos zasađivanjem novih sadnica crnog bora i kedra, dale su i uposlenice ovog preduzeća Merima Hajdar, Elma Ljevo i Munevera Ćesir. Za radiokonjic.ba su poručile da su ljubitelji prirode, da su sretne što na ovakav način pomažu i obnavaljaju prirodu, tačnije šumu koja najviše ljudskim nemarom iz godine u godinu bilježi veći broj požara. Također, istaknule su da im nije teško i naporno raditi na terenu te da se vrlo rado odazivaju ovakvim akcijama.

Osim današnje opošumljene lokacije, u toku proljetnog pošumljavanja zahvaćene su do sada i lokacije: Spiljani, Homolje i Galjevo, a još kratko, narednih nekoliko dana će se aktivnosti  nastaviti ali na drugim lokacijama.

Šumarstvo “Prenj” Konjic: Danas pošumljen lokalitet Repovica sa hiljadu novih sadnica crnog bora i kedra
Nova sadnica

radiokonjic.ba

21.03.2023.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Pogledajte kako je Hrvatska podijelila 800.000 € za projekte Hrvata izvan R Hrvatske

Temeljem provedenog 1. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba...

Dnevni horoskop za 09.06.2023.

Ovan Očekuju vas troškovi vezani za druge ljude ili nepodmireni...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo