Stari most: savršen most za savršene skokove

Mostar je, to odavno nije tajna, jedna od omiljenih stanica za skakače i istinski „klasik“ Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Jedina lokacija u ovogodišnjem kalendaru koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi Svjetske kulturne baštine uvijek ponudi uzbudljivo nadmetanje, sjajne skokove i dosta iznenađenja. Tako je bilo i ove godine.

Kiša desetki na Neretvi

Desetka kao ocjena nije prečesta pojava na takmičenjima, jer za nju treba besprijekorno ispuniti sve kriterije sudija, koji su izuzetno strogi. Ove godine u Mostaru skakači su sjajnim skokovima od sudija izmamili neuobičajeno visoke ocjene, a ona najviša je dodijeljena čak 12 puta, za četvoro skakača.

Pobjednik, Rumun Constantin Popović, dobio je jednu desetku, za skok u posljednjoj seriji. No, visoke ostale ocjene, u kombinaciji s visokim koeficijentom težine njegovih skokova, donijele su mu ne samo pobjedu već i novi rekord prvenstva u broju bodova osvojenih na jednom takmičenju (481,5), koji je do sada držao njegov sunarodnjak Catalin Preda.

Stari most: savršen most za savršene skokove

Constantin Popovici / PE – Javno.ba

„Uvijek može bolje, i siguran sam da će i biti. Catalin je postavio rekord u Parizu, i neki su mislili da će taj rekord dugo stajati.

Ali neki su mislili i da će ga neko vrlo brzo oboriti, što se i desilo. Siguran sam da će i moj rekord neko oboriti“, izjavio je Popović nakon trijumfa.

Drugoplasirani Preda sakupio je čak pet desetki. Veliki Gary Hunt je skakao sjajno i upisao četiri najviše ocjene. No, u konkurenciji kakva je bila u Mostaru to nije bilo dovoljno ni za jedno od mjesta na pobjedničkom postolju. Hunt je završio kao četvrti, što nije često viđena situacija.

Stari most: savršen most za savršene skokove

Catalin Preda / PR – Javno.ba

Pobjednica takmičenja žena, Rhiannan Iffland, ovog puta je upisala dvije desetke, po jednu u drugoj i završnoj seriji. Australka je 2019. za skok sa Starog mosta dobila čak četiri najviše ocjene, što je čini vlasnicom najbolje ocijenjenog skoka u historiji prvenstva, kada je riječ o ženskoj konkurenciji.

Stari most: savršen most za savršene skokove

Molly Carlson / PR – Javno.ba

Kako naučiti voljeti most?

  DŽUMHURA SAVLADALE EMOCIJE, PUSTIO SUZU U BANJOJ LUCI: NISAM OČEKIVAO DA ĆE OVAKO SVE DA ISPADNE

Situacija na vrhu pobjedničkog postolja protekog vikenda bila je identična onoj iz 2019. godine: slavili su Iffland i Popović. Popović je drugi put trijumfovao u Mostaru, dok se Iffland izjednačila sa Huntom po broju pobjeda na Starom mostu: oboje imaju po tri. „Konačno mogu reći da je odnos ljubavi i mržnje koji sam imala prema mostu nestao. Hat-trick pobjeda na Starom mostu je sjajan, idemo po četvrtu!“, izjavila je presretna Iffland nakon subotnje pobjede.

Njen „strah“ od skoka s mosta datira još iz sezone 2017, kada je Iffland prvog dana takmičenja na Starom mostu pretrpila povredu koljena prilikom skoka na zagrijavanju. Iduće godine bila je drugoplasirana, a na prvi trijumf u Mostaru čekala je do 2019. Strah od skoka sa mosta i brze riječne struje uspjela je savladati i 2021., upisavši drugu pobjedu, a sada je ostvarila i hat-trick u Mostaru.

Do ovog takmičenja, čak 17 različitih skakača je u Mostaru osvajalo mjesta među troje prvoplasiranih – devet u muškoj i osam u ženskoj konkurenciji. Stari most je jedina stanica prvenstva na kojoj su dva takmičara s pozivnicom debitovala na pobjedničkom postolju: nezavisni takmičar Nikita Fedotov 2017. i Catalin Preda 2018. godine.

Stari most: savršen most za savršene skokove

Gary Hunt / PR – Javno.ba

Vrhunski sport, i više

Takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru uvijek su poslastica za ljubitelje skokova i sporta uopšte.
No, ovakav vrhunski sportski event svjetskog ranga privlači i priličnu pažnju medija – kako domaćih, tako i inostranih. Grad na Neretvi u vrijeme takmičenja redovno dobija izuzetnu dodatnu promociju, koja sasvim sigurno uveliko doprinosi iskorištavanju turističkih potencijala ovog dragulja Bosne i Hercegovine. O tome svjedoče brojni napisi i prilozi u medijima, ali i činjenica da se i ove godine u vrijeme Red Bull Cliff Divinga u Mostaru tražila „soba više“.

  PRVAKINJA EUROPE: Koliko u budućnosti možemo očekivati od Lane Pudar?

Kada se tome doda bogata ponuda večernjih sadržaja u sklopu Old Town Street Festa, koji na više bina u staroj jezgri Mostara nudi nastupe poznatih imena muzičke scene, dobije se lijep „paket“ u kojem podjednako mogu uživati strani i domaći turisti, kao i građani Mostara, čime se iz godine u godinu iz naše zemlje u svijet šalje prelijepa slika.

www.haber.ba

javno.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Praktično usavršavanje za više od 40 studenata uz podršku Telemach fondacije i United Cloud-a

Telemach fondacije i United Cloud, najbrže rastući centar za...

Vozač u Splitu udario policajca i pobjegao! Ozlijeđeni se bori za život

Prometni policajac zadobio je teške i po život opasne kada ga je...

Na tržištu BiH nalazi se flaširana voda puna bakterija

Prije više od deset dana Zavod za javno zdravstvo...

Otvorena izložba Eko kolonija 2022.

Sinoć, u utorak 29. studenoga 2022. je bilo upriličeno...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo