Sretan Dan državnosti BiH – ,,Da te volim, duša zna…”

25. novembar obilježava se kao Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

Upravo tog 25. novembra davne 1943. godine u Mrkonjić Gradu, prije tačno 79 godina, održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine). Na tom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine kojom su potvrđene njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Zaključkom ZAVNOBiH-a precizirano je da je Bosna i Hercegovina, odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati jednaka prava. Upravo tada, na tom zasjedanju, nastala je i jedna od najslavnijih rečenica iz naše bosanskohercegovačke historije koja glasi:

“Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata.”

Pomenutom zasjedanju prisustvovalo je 247 delegata ZAVNOBIH-a svih bosanskohercegovačkih naroda, od toga 173 sa pravom glasa.

Nekoliko dana poslije, odluka ZAVNOBIH-a potvrđena je te ozvaničena na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije koje je održano 29. i 30. novembra 1943. godine u Jajcu.

Suština i značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a ogleda se u tome što je ZAVNOBiH izabrao vjećnike ZAVNOBiH-a, Prezidijum i Predsjedništvo te se konstituisao kao vrhovno političko predstavništvo Bosne i Hercegovine, koje je jasno izrazilo stav da se Bosna i Hercegovina konstituiše kao ravnopravna federalna jedinica – država u okviru “nove“ Jugoslavije i tako postao vrhovni zakonodavni i izvršni organ Bosne i Hercegovine, čime je nakon 1463. godine obnovljena državnost Bosne i Hercegovine.

  (FOTO) Sjajno pojačanje odvelo Slobodu do pobjede nad Sparsom, Borac slavio u Trebinju

Predstavnici Fudbalskog kluba Velež, jutros su posjetom i polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima i Partizanskom groblju, odali priznanje i zahvalnost najboljima od nas, onima koji su dali ono najvrijednije što jedan čovjek može dati za odbranu slobode, suvereniteta, nezavisnosti i časti naše domovine – vlastite živote.

Fudbalski klub Velež Mostar svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine, koji našu zajedničku domovinu nose duboko u svojim srcima upućuje najiskrenije čestitke povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

,,Da te volim, duša zna – Draga moja BiH.”

Sretan Dan državnosti BiH – ,,Da te volim, duša zna…”
Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: [email protected]

fkvelez.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo