Sređuje se unutrašnjost Sabornog hrama Svete trojice u Mostaru

Četrnaest godina nakon početka obnove, Saborni hram Svete trojice u Mostaru barem izvana izgleda kao u davna vremena. Lijep i dobro osvjetljen, posebno blistav je u večernjim satima.

Unutarnjost objekta još nije urađena do kraja. Iako se na enterijeru radi skoro godinu, do kraja se nije došlo. Urađen je veliki posao, te se vjernici Pravoslavci, kao i svi Mostarci raduju što će Saborni hram ponovo sijati starim sjajem.

– Za zadovoljstvom možemo konstatirati kako su okončani vanjski radovi, te unutarnji malteri za oslikavanje crkve upravo po tome malteru. Nakon što to završimo slijedi svježa glazura maltera na kojoj se oslikavaju ikone. Već smo, također, uradili kapitele i sada smo se posvetili pravljenju i ugradnji vrata. Imamo šest unutarnjih vrata u crkvi, kazao nam je paroh Nebojša Radić.

Kordićev posjet

O novcu koji nedostaje nije želio, bez obzira što će rok konačne izgradnje, odnosno konkretno datum kada će crkva potpuno zasajati starim sjajem, ovisiti isključivo od priliva novca. Ipak, koliko ga danas nedostaje, nemamo informaciju.

Saborni hram nedavno su posjetili prvi čovjek Grada Mostara Mario Kordić u pratnji zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Velibora Milivojevića.

Domaćini su bili vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i starješina Saborne crkve Duško Kojić. Dimitrije je zahvalio gradonačelniku što je posjetio crkvu i upoznao se s obnovom, te potrebama koje Srpska pravoslavna crkva ima u Mostaru.

  Ulica maršala Tita u Mostaru neće mijenjati ime

– Posjeta gradonačelnika ulijeva nadu za srpsku i pravoslavnu zajednicu u gradu. Vjerujem da će se Mostar uskoro istinski obnoviti. Naš Saborni hram će se obnoviti kada naša zajednica ovdje zaživi punim plućima. Kao što se molimo Bogu i Svetoj Trojici, Ocu i Sinu i Svetom Duhu, lijepo bi bilo i da ovaj grad ima staru trojičnost i kulturu suživota koju su imali sve tri vjeroispovijesti ovdje, kazao je Dimitrije.

Posebno ga raduje činjenica što je Kordić, kako je rekao, gradonačelnik svih Mostaraca, uz nadu da će se taj trend i dalje zadržati.

Sređuje se unutrašnjost Sabornog hrama Svete trojice u Mostaru

– Razgovarali smo o projektima i načinima financiranja. S obzirom da je srpska zajednica najmanja u Mostaru, imam posebnu osjetljivost prema srpskoj zajednici. Zajedno s potpredsjednikom Vijeća Veliborom Milivojevićem razmišljam o načinima i potezima koje bi mogli napraviti na dobrobit srpske zajednice i Mostara. Mostar bez srpske zajednice nije Mostar i nezamisliv je kao takav. Kao gradonačelnik ću se potruditi da stvorimo dobre uvjete u Mostaru kako bi se svi oni koji su zadnjih trideset godina otišli iz ovoga grada mogli vratiti, naglasio je Kordić.

Deset milijuna KM

Na nedavnom sastanku je dogovoreno da će se malim koracima rješavati svakodnevni problemi, a da će za strateške i velike projekte zajedno tražiti način realizacije. Kordić i Milivojević obišli su i Staru crkvu i kompleks oko Saborne crkve.

U dosadašnje radove na mostarskoj crkvi utrošeno je oko deset milijuna maraka. Više od osamdeset posto novca, osigurali su Republika Srpska i Srbija. Granatiranje i rušenje, po mnogima najljepše pravoslavne crkve u zemlji, i danas je jedan od najtužnijih događaja u novijoj povijesti Mostara. Intenzivniji povratak i obnova života Srba počinje s idejom za obnovu ovog spomenika.

  Obilježavanje međunarodnog dana Lešinara

H. Ž.

Sređuje se unutrašnjost Sabornog hrama Svete trojice u Mostaru Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo