Skupština HNK: Usvojene Izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu i Nacrt Budžeta HNK za 2023. godinu

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona na danas održanoj sjednici usvojila je Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu (Rebalans II) u iznosu od  325.361.557,78 KM i Nacrt Budžeta HNK za 2023. godinu u iznosu 318.086.230,00 KM.

Govoreći o Prijedlogu Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu, dr.sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona istaknuo je kako je tekuća godina, godina postpandemijskoga oporavka, a ujedno i snažne globalne gospodarske krize koja je sa sobom donijela brojne izazove.

„U sinergiji svih nositelja vlasti, pronalazili smo rješenja koja su vidljiva i učinkovita za sve nas i za boljitak svih naših žitelja. Našim smo djelovanjem održali stabilnost kantonalnih javnih financija, te osigurali funkcioniranje svih vitalnih segmenata u našemu društvu koji nikada nisu dovedeni u pitanje.

Ovim dokumentom, odnosno drugim ovogodišnjim izmjenama i dopunama Budžeta HNK želimo napraviti još snažniji iskorak za našu cjelokupnu zajednicu. Njime dajemo punu podršku jedinicama lokalne samouprave i njihovim razvojno-socijalnim i infrastrukturnim projektima“ rekao je premijer Herceg podsjetivši kako je ova Vlada, od preuzimanja odgovornosti za Kanton, uspostavila osjetno drukčiju politiku upravljanja javnim finansijama.

„Svi naši budžeti imali su i razvojnu dimenziju. Poticali smo privredu, poljoprivredu, turizam, snažnije podupirali naše općine i gradove, ali i značajno smo, kontinuirano, povećavali primanja svih budžetskih korisnika. U svemu tome, očuvali smo stabilnost kantonalnog budžeta, što nije nimalo lako za napraviti i to smatram jednim od naših najvećih uspjeha“ rekao je premijer Herceg.

  VLADA HNK: UPLAĆENO 2.594.772,10 KM ZA NABAVKU UDŽBENIKA

O Nacrtu Budžeta za 2023. godinu premijer Herceg je rekao: „Pred vama je uravnotežen Budžet za 2023. godinu koji se temelji na realnoj projekciji prihoda i s njima uravnoteženim rashodima. Projicirani rashodi s jedne strane rezultat su uvažavanja realnih zahtjeva budžetskih korisnika, a s druge rezultat ostvarenja Budžeta u 2022. godini.

Ovaj je Budžet uvažio je temeljnu opredijeljenost Vlade da beskompromisno poštuje Zakon o budžetu u FBiH ali, isto tako, potvrdio je našu opredijeljenost iskazanu u strateškim programskim odrednicama. To je, prije svega, da bude razvojni, socijalni, ali i održiv!

Do izrade konačnog Prijedloga Budžeta svakako ćemo razmotriti sve Vaše sugestije koje ćete izreći tokom današnje skupštinske rasprave, te sve ono što je realno moguće i ostvarivo ugraditi u konačni Prijedlog Budžeta za 2023. godinu.“

Premijer HNK Nevenko Herceg

O Prijedlogu Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu, Nacrtu Budžeta HNK za 2023. godinu i Nacrtu Zakona o Izvršenju Budžeta HNK za 2023. godinu detaljnije je govorio i Adnan Faladžić, ministar finansija HNK.

Skupština HNK: Usvojene Izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu i Nacrt Budžeta HNK za 2023. godinu
Ministar finansija HNK Adnan Faladžić

Poslanici u Skupštini podržali su i Prijedlog odluke o kreditnom zaduživanju HNK u 2022. godini za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u HNK u iznosu od 15.000.000,00 KM. Svrha kreditnog zaduživanja Vlade HNK kod Razvojne banke FBIH je finansiranje projekata obnove, izgradnje i opremanja bolnica u HNK i to: izgradnja i opremanje, završetak Klinike za dječje bolesti-Pedijatrija SKB Mostar, izgradnja, obnova i opremanje više odjela u KB „Dr. Safet Mujic“ Mostar i dogradnja i opremanje odjela u Općoj bolnici Konjic.

  Danas je svečano potpisan Sporazum o uspostavi turističkog klastera grada Konjica “Welcome to Konjic”

Također, na sjednici je usvojen i Prijedlog Zakona o Izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima HNK, kao i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2022. godinu.

Ured Vlade za odnose sa javnošću HNK/radiokonjic.ba

22.12.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Nastavak uspješne petogodišnje saradnje Telemach BH i NK Čelik

Fudbaleri NK Čelik posjetili novi kontakt/korisnički centar u Zenici… Telemach...

Za tri mjeseca u BiH stupa na snagu Zakon o zabrani pušenja u javnim prostorima

Karta objavljena na web-stranici World Population Review prikazuje koje...

ČOLINA: Remi nam je radi ostalih rezultata malo lakše pao

Uz dosta muke ljubuški Izviđač je izborio remi u...

Povratak tradiciji: Obnovljen Veležov Februarski turnir!

Danas je u press sobi stadiona “Rođeni”, sa početkom...

Dnevni horoskop za 08.02.2023.

Ovan Stalo vam je da budete u toku glavnih događaja,...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo