Škole pokrenule procedure nabavke udžbenika

Učenici vjerovatno neće dobiti udžbenike s početkom školske godine

Nastava u osnovnim školama u HNK počinje 05.septembra. Na osnovu odluke Vlade HNK, škole su krenule u procedure nabavke udžbenika koji će biti besplatno podijeljeni učenicima od prvog do devetog razreda. Međutim, problem je što takva  procedura dugo traje I učenici će na udžbenike morati čekati, poručuju direktori osnovnih škola s područja Konjica. Većina ih nije željela razgovarati  o nabavci besplatnih udžbenika jer, kako su poručili, procedura je komplikovana i kompletna nabavka je prebačena na škole, kasno je donesena takva odluka da bi od septembra bilo moguće imati udžbenike na raspolaganju.

Direktor Prve osnovne škole Omer Kozić za Radio Konjic je poručio:

“Krenuli smo u proces nabavke, potrebno je ispoštovati sve zakonske odredbe u vezi javnih nabavki. Za udžbenike za Prvu osnovnu školu, koja ima 598 učenika, planirano je oko 105 hiljada maraka. Ukoliko bude žalbi po okončanju procesa, procedura se ponovo pokreće. To bi onda značilo da moramo ponoviti cijeli postupak, a samim tim i dodatno vrijeme koje će učenici provesti na nastavi bez udžbenika.”

Omer Kozić, direktor Prve osnovne škole Konjic

Međutim, kao i prethodnih godina, nastavnim planom za septembar određeno je ponavljanje gradiva iz prethodnog razreda kako bi što bolje savladali novo, tako da učenicima i neće trebati novi udžbenici u tom periodu, poručio je direktor Kozić, te dodao:

“Nadamo se da će taj period ponavljanja gradiva u septembru biti dovoljan da se okonča procedura nabavke, a roditelje i učenike molimo za strpljenje.”

  Škole se zatvaraju, gradovi se gase – BiH prijeti demografski nestanak

Podsjećamo,

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu te Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izvršenju Budžeta koji su upućeni u dalju skupštinsku proceduru, po skraćenom postupku.

Usvojenim Izmjenama i dopunama Budžeta, uz ostalo, osigurana su sredstva od cca 3 miliona KM za nabavku besplatnih školskih udžbenika i priručnika za učenike svih devet razreda osnovne škole u HNK.

Škole pokrenule procedure nabavke udžbenika
Vlada HNK obezbijedila sredstva za besplatne udžbenike od prvog do devetog razreda

Ukupno 16.195 školaraca u septembru će dobiti besplatne udžbenike. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta dostavit će finansijska sredstva školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima, za svaku školu posebno, a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima na početku nove školske 2022. / 2023. godine, između ostalog je navedeno u saopštenju Vlade HNK od 20.jula 2022.

radiokonjic.ba

24.08.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Općina Prozor – Rama • POKRENI SVOJ POSAO

08.12.2022. 08:25 Polaznici radionica u sklopu obuke “Pokreni svoj posao”...

FOTO | Održana donatorska večer HNK ”Višići”: Veliki broj okupljenih podržao rad kluba

Hrvatski nogometni kluba ”Višići” upriličio je za sve ljubitelje...

DELIJE SE OGLASILI NAKON PARTIZANA: Navijači spremaju okupljanje uoči euro derbija

Košarkaški klub Partizan dozvolio je navijačima Crvene zvezde ulazak...

VIDEO Toni Pavić: Tuga jača od ljubavi

Instagram: https://www.instagram.com/toni.pavic…. Facebook: https://www.facebook.com/tonipavicoff... Booking: +385994079021 (WhatsApp) +38763131528 Glazba:...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo