Skakači o nastavku prvenstva i Red Bull Cliff Divingu u Mostaru

Natjecanjem na Starom mostu 27. kolovoza, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2022 ulazi u svoju drugu polovinu. Kratka viđenja dosadašnjeg tijeka i očekivanja od nastavka sezone, kao i od natjecanja u Mostaru, dali su vodeći u ukupnom poretku, Rhiannan Iffland i Catalin Preda, te legendarni Orlando Duque.

Sportski direktor Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, legendarni kolumbijski skakač Orlando Duque, predviđa još više uzbuđenja i neizvjesnu borbu za titule do samog kraja sezone. Kako kaže, skakači su ušli u formu i komotni su pri izvođenju sve kompleksnijih skokova.

On očekuje i neke promjene u pristupu natjecanjima, jer na sredini sezone skakači već počinju plaćati danak napornoj sezoni i sitnim ozljedama. Raspored natjecanja do kraja je prilično gust, tako da moraju pažljivo tempirati formu i voditi računa o svojim tijelima. Po njegovim riječima, drugi dio sezone je vrijeme kada do izražaja dolazi strategija i skakači se više oslanjaju na iskustvo.

Kolumbijac dobro zna koliko je važno sačuvati se od ozljeda. Poznat je po sposobnosti oporavka od po karijeru opasnih ozljeda. Skačući padobranom 2011. godine je slomio gležanj, te morao propustiti cijelu sezonu. No, 2012. se vratio i odmah pobijedio na Korzici, na prvom natjecanju nakon 13 mjeseci. Ipak, ta ozljeda stopala ga je vjerojatno koštala još mnogih uspjeha u ionako raskošnoj karijeri.

Upravo će tehnike sprečavanja ozljeda biti jedna od tema međunarodnog cliff diving trening kampa koji će Duque od 23. do 28. kolovoza održati na obnovljenoj skakaonici Duradžik, čijem je svečanom otvaranju ovog lipnja osobno prisustvovao. O tehnikama zagrijavanja i načinima da se smanji mogućnost ozljede govorit će Angela Passenbrunner, fizioterapeutkinja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Petostruka šampionka i vodeća na ljestvici, Australka Rhiannan Iffland, jako je zadovoljna dosadašnjim tijekom sezone. Raduje se ponovnom dolasku u Mostar, koji po njoj ima najbolju publiku i energiju, i gdje će pokušati da dođe do trećeg trijumfa na Starom mostu.

skakači o nastavku prvenstva i red bull cliff divingu u mostaru

Rumunj Catalin Preda, trenutno vodeći u ukupnom poretku, smatra da je sada važan svaki bod, svaka stanica, svako natjecanje, svaki skok. Složio se s Duqueom da skakači moraju voditi posebnog računa o tijelima, jer sezona ulazi u završnicu i kalendar natjecanja je zgusnut.

Preda Mostar smatra mjestom s velikom tradicijom i posebnom atmosferom i gledateljima. Za njega grad na Neretvi ima posebno značenje, jer upravo je na Starom mostu 2018. godine debitirao – i to osvojivši treće mjesto. Ove godine će biti još posebnije, jer će ga u gradu na Neretvi bodriti obitelj.

Duque je rekao da jedva čeka natjecanje na Starom mostu, najavivši još jedan spektakl. Iffland je poslala veliki zagrljaj, uz poruku da se raduje što će uskoro vidjeti najvatreniju publiku.

”Bit će sjajno, u Mostaru je uvijek sjajno!”, zaključio je Preda.

Objava Skakači o nastavku prvenstva i Red Bull Cliff Divingu u Mostaru pojavila se prvi puta na Grad Mostar.

www.mostar.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO