Savez Udruženja penzionera Federacije BiH najavio mirne proteste pred Vladom Federacije

Od 13. jula ove godine Savez udruženja penzionera Federacije BiH vodi aktivnosti s ciljem povećanja penzija. Obratili su se Vladi Federacije i resornim ministarstvima s ciljem održavanja sastanka i dogovora o vanrednom povećanju penzija i drugim zahtijevima.

Zamjenik predsjednika Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Haso Halilović za Radio Konjic je rekao:

“Radi se o četiri klučna zahtijeva.  Prvi je povećanje svih penzija, odnosno ispravljanje odluke Vlade o vanrednom usklađivanju penzija za juni mjesec.  Tada su penzije povećane za 3,5 posto, a Zakon je omogućio da to može biti daleko veći procenat. Naš zahtijev je bio još osam posto povećanje svih penzija izuzev najvećih penzija. Drugi naš zahtijev jeste da se povećaju minimalne penzije za minimalno deset posto jer je Predstavnički dom  29.6. donio zaključak i obavezao Vladu  da se povećaju minimalne  penzije  minimum pet posto , a naš zahtijev je bio minimum 10 posto. Treći naš zahtijev jeste da Vlada uradi dugoročni ekonomsko-socijalni program gdje će obuhvatiti subvencije za energiju, za ogrijev, za lijekove koji nisu na esencijalnim listama, za javni prijevoz. I četvrto da mi to sve riješimo na jednom zajedničkom sastanku.

Do današnjeg dana Vlada nas nije pozvala na sastanak niti resorno ministarstvo. Zato je Upravni odbor donio na sjednici 22. ovog mjeseca zaključak da do 1.decembra  damo rok Vladi da se očituje o oovim našim zahtijevima. Ukoliko se ti zahtijevi ne budu realizovali, odnosno ukoliko ne dođe do zajedničkog sastanka Savez će onda ići u organizaciju mirnih ekonomskih procesa, gdje ćemo sve naše zahtijeve, odnosno naše zajedničke korake iznijeti ”– kazao je Halilović.

  14.11. – Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

radiokonjic.ba

29.11.2022.g.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo