Sanacija kaldrme kod Društvenog doma

Osim kaldrme, sanira se prilaz Društvenom domu, rješava problem oborinskih voda i još mnogo toga

Društveni dom i prostor oko Društvenog doma postepeno se ali sigurno dugoročno sanira, obnavlja i uređuje. Aktuelni suradovi na rekonstrukciji kaldrme, od u ključenja sa magistralne ceste do izlaza na Vardu iza Društvenog doma, kod Doma penzionera. Bilo je mnogo negodovanja i zabrinutosti da li će se jedini preostali kaldrmisani put betonirati, međutim, kaldrma ostaje.

Sanacija kaldrme kod Društvenog doma

Naime, Društveni dom u Konjicu je nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine. Stoga se svi radovi u i oko objekta  moraju izvoditi uz saglasnost sa komisijom ua očuvanje nacionalnih spomenika. Tako se pristupilo i radovima koji podrazumijevaju zamjenu dotrajale kaldrme poručio je Esad Omerović, pomoćnik gradonačelnika u Službi za građenje, saobraćaj, zaštitu okoline i komunalne poslove:

sanacija kaldrme kod društvenog doma
Esad Omerović pomoćnik gradonačelnika u Službi za građenje, saobraćaj, zaštitu okoline i komunalne poslove

„Sve aktivnosti koje se tu rade, gradske službe i svi mi radimo u saradnji sa Zavodom za kulturno-historijsko naslijeđe. Nadzor vrši firma koja zadovoljova uslove za nadzorom nad takvim objektima. Tako da nema govora o tome da će se kaldrma izbacivati. U sklopu radova se rješava problem sa oborinskim vodama, ogradom, nivelisanje same saobraćajnice i naravno vraća se kocka.“

Vrijednost ugovorenih radova je 168 hiljada maraka a rok za završetak je početak novembra 2023.godine. Direktor Narodnog unverziteta Konjic Benjamin Mušinović kaže da će okončanjem ovih radova biti riješen i veliki problem kojeg stvaraju oborinske vode, ali raduju ih i ostali radovi koji će doprinijeti ugodnijem i ljepšem ambijentu u ovoj značajne ustanove.

sanacija kaldrme kod društvenog doma
Benjamin Mušinović direktor Narodnog univerziteta

                „Naš Društveni dom je jedan od rijetkih hramova kulture, zaštićen kao graditeljska cjelina. Jedinstvenost njegove arhitekture i multifunkcionalnost   prostora; razlog je više, odgovornost i obaveza da ovaj nacionalni spomenik mora biti očuvan u svojoj autentičnosti. Okončanjem radova u ovom projektu  će se definitivno dodatno zaštiti i sačuvati njegova orginalnost.  U ime Ustanove i naše cijenjene publike iskazujemo iznimnu zahvalnost investitorima koji su pomogli ovu prvu fazu; što nam daje nadu da će se ista u dogledno vrijeme, u konačnici, u potpunosti realizovati. Očekujemo da će svi detalji biti ispoštovani u smislu vraćanja i poravnanja kocke, dopune nove na pojedinim mjeestima, popravaka  i zamjene ograde, sanacija strpenica u parteru-na ulazu,  zamjena i ugradnja vanjskih rasvjetnih tijela kojima će se u vizelnom smislu naznačiti ljepota eksterijera  i što je najvrjednije da će  velika količina oborinske vode, koja u ovom trenutku narušava objekat, kroz odvodnju ispod zemlje, biti kanalisana. Sve je to značajan poduhvat koji će doprinijeti ljepšem ambijentu, većoj sigurnosti i zaštiti objekat ali i publike i gostiju“ poručio je direktor Benjamin Mušinović.

sanacija kaldrme kod društvenog doma
arhiv Radio Konjic, Društveni dom

Podsjetićemo da 21.marta 2017. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela odluku o  kojom se Historijska građevina – Društveni dom u Konjicu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Istom odlukom u stavu II naznačeno je da je Vlada FbiH BiH dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju nacionalnog spomenika.

radiokonjic.ba

04.10.2023.

amra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO