back to top

Roditelji su ogorčeni: Dječji vrtić u Njemačkoj ne želi božićno drvce i ukrase zbog djece koja nisu katolici

Dječji vrtić Mobi u okrugu Lokstedt u Hamburgu, koji pripada “Zakladi za dječje vrtiće Finkenau”, u svojim prostorijama ne želi postaviti božićno drvce i ukrase zbog učenika koji nisu kršćani, odnosno, kako su napisali u pismu roditeljima, zbog vjerske slobode, piše Fenix-magazin.

– Mi smo se kao tim odlučili protiv toga jer ne želimo isključiti nijedno dijete ili njihovu vjeru. Zato će ove godine ukrasi za blagdane biti “prilagođeni”. U tom stilu su uređene prostorije i izrađeni adventski kalendari, piše u pismu koje je uprava vrtića poslala roditeljima.

Mnogi roditelji su ogorčeni i nemaju razumijevanja za takvu odluku. Jer, ovaj postupak dolazi nakon što se u Njemačkoj već godinama predlaže da se Božićni sajam zove “Zimski sajam”.

Barbara Sievert (64), koja u vrtić dolazi po svoje unuke, a i sama je učiteljica, za njemački Bild je kazala kako je drvce jednostavno dio božićnog vremena.

– Mislim da je tužno što ga (božićno drvce, op.a) djeca u ovom vrtiću ne mogu imati, rekla je.

– To je prava šteta. Božićno drvce je simbol Božića u kršćanskoj zemlji, rekao je Torrealba.

Zaklada ima 30 vrtića, a pojedini objekti sami odlučuju u kojoj će mjeri ukrasiti prostorije, objašnjava Linda Köster, članica uprave pružatelja usluga vrtića „Stiftung Kindergartenen Finkenau“.

Köster kaže kako nema ništa loše u tome da božićno drvce ne postave u vrtiću.

– U principu nema ništa loše u tome. Tim odlučuje koje će božićne tradicije biti uključene. Ove godine je bio upit vijeća roditelja može li biti božićno drvce. Ali već su postojali drugi planovi i onda je ekipa odlučila da je to dovoljno. Ne postoji samo jedna tradicija. I nisu se mogli provesti svi običaji. Dječji vrtić nije prošireni dnevni boravak za roditelje, već obrazovna ustanova, rekla je Linda Köster s čijom izjavom se ne slaže dobar dio njemačkih roditelja.

Fenix-magazin/MD

Objava Roditelji su ogorčeni: Dječji vrtić u Njemačkoj ne želi božićno drvce i ukrase zbog djece koja nisu katolici pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO