Radmila Komadina: Mlade krase znanje, vještine i sposobnosti

U Mostaru je u petak obilježen Međunarodni dan mladih na temu “O nama s nama”, a u okviru projekta “Misli, uči, odluči i poruči”.

Tim povodom, u organizaciji Udruženja za edukaciju i razvoj “Dignitet”, te uz saradnju s Vijećem mladih Grada Mostara, u prostorijama Gradske vijećnice održana je prezentacija koju su pripremili mladi, kao i panel rasprava.

Mlade iz Mostara, ali i goste iz Italije, pozdravila je glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, koja je tom prilikom naglasila kako moraju isticati ono što ih krasi, a to su znanje, vještine i sposobnosti.

„Položaj mladih u Gradu Mostaru nije nimalo lagan zbog nesređene političke situacije u BiH, te globalne ekonomske krize u cijelom svijetu. Sve se to odražava na njihov položaj kako u obrazovnom sistemu, tako i u nemogućnosti pronalaska posla nakon sticanja odgovarajuće stručne spreme. Grad Mostar nastoji kroz Vijeće mladih pomoći mladima koliko je to u našoj mogućnosti, a Gradsko vijeće je prepoznalo ulogu mladih i donesene su odgovarajuće odluke kako bi se motivirali mladi ljudi koji nakon završetka visokoškolskog obrazovanja traže opciju zapošljavanja u svom gradu i neposrednoj okolini“, rekla u prigodnom obraćanju glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina.

Projekat “Misli, uči, odluči i poruči!” provodi se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji financira Europska unija (EU) i sufinancira Grad Mostar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1999. godine donijela je rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih, koga razna udruženja diljem svijeta obilježavaju raznim aktivnostima, a sve u cilju promocije njihovih znanja, vještina i sposobnosti.

()

Radmila Komadina: Mlade krase znanje, vještine i sposobnosti Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

podrška mladima u ključnom razdoblju njihovog života

U društvu 25 sjajnih mladih ljudi, entuzijastičnih učenika i...

Premlatili kolegu iz razreda, sve snimali i objavili na Instagramu; tražili novac za uklanjanje objave

Nekoliko učenika jedne zagrebačke srednje škole premlatilo je vršnjaka,...

Vozač iz BiH podlegao povredama nakon teške nesreće

Državljanin Bosne i Hercegovine (32), koji je bio teško...

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO