PU Konjic: od 01. do 15.septembra 95 vozača kažnjeno za nepropisno parkiranje

Akcija pojačanog nadzora nad saobraćajem u mirovanju

Tokom prve polovine septembra, tri dana sedmično, pripadnici PU Konjic, stanice za bezbjednost saobraćaja vršili su u dva dnevna termina intenzivnu kontrolu i kažnjavanje vozača koji su parkirali automobile na nepropisan način, naročito ako su tim činom učesnike u saobraćaju izlagali dodatnoj opasnosti poručio je Ismail Kadić, načelnik operativnog centra PU Konjic.

Ismail Kadić, načelnik operativnog centra PU Konjic

                „Od 01. do 15.septembra realizovana je akcija pojačanog nadzora nad saobraćajem u mirovanju koju su  provodili policisjki sluzbenici PS Konjic i PS za bezbjednost saobraćaja. Akcija je bila bazirana na kažnjavanje vozača koji su nepropisno parkirali vozila. Akcija se provodila ponedjeljkom, srijedom i petkom u dva dnevna termina. U jutarnjem terminu od 7-10 sati i poslijepodnevnom od 14-16 sati. Akcija se provodila u ulicama Kolonija, Varda, Željeznička, Maršala Tita, Stara čaršija. Ukupno je sankcionisano 95 vozača za nepropisno parkiranje, od toga je u jutarnjem terminu kažnjeno 76 vozača.“

Tokom  provođenja akcje nije bilo prijava o parkiranim vozilima na mjesta predviđena za osobe sa invaliditetom. Podsjećamo da ukoliko parkirate na takvo mjesto a nemate potvrdu odnosno istaknutu naljepnicu kojom se ptvrđuje da vozilo pripada osobi sa invaliditetom, kazna je 200KM.

„Prema  trenutno raspoloživim podacima JKP Standard, na području grada obilježeno je 7 parking mjesta za osobe sa invaliditetom. Prema podacima koje vodi odjeljenje za administraciju PU Konjic, u ovoj godini je izdato preko 50 naljepnica za vozila kojima se potvrđuje da vozilo koristi osoba sa invaliditetom. Ako uzmemo u bzir da su te aktivnosti počele prošle godine, onda bismo mogli reći da sada imamo više od 100 vozila koja su obilježena kao vozila koje koristi osoba sa invaliditetom“ pojasnio je načelnik operativnog centra PU Konjic

pu konjic: od 01. do 15.septembra 95 vozača kažnjeno za nepropisno parkiranje
Foto: Radio Konjic

Opravdanje za parkiranje vozila na mjesto predviđeno za vozilo osobe sa invaliditetom  a ukoliko niste invalid – ne postoji. Kao ni za parkiranje na trotoar. Ukoliko baš nemate drugog izbora nego parkirati automobil na trotoar, vodite računa da ipak ostavite prostor dovoljne širine da može proći osoba sa djetetom u kolicima, ili širine invalidskih kolica. I ne zadržavajte se dugo!

pu konjic: od 01. do 15.septembra 95 vozača kažnjeno za nepropisno parkiranje
Foto: arhiv Radio Konjica, nepropisno parkiranje

Građani se pozivaju da prijave policijskoj upravi konjic na broj telefona 122 nepropisno parkirana vozila kako bismo doprinijeli što većoj sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

radiokonjic.ba

27.09.2023.

amra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO