back to top

Proučen Jassin za šehide iz Gakića

Godišnje okupljanje na kojem mještani i oni koji su porijeklom iz Gakića odaju počast šehidima i poginulim borcima ovog mjesta

U maju 1992.godine agresor je izvršio napad na selo Gakiće nadomak Konjica. Svaka kuća je zapaljena, a kako kažu svjedoci tog vremena,  u skoro svakoj porodici Gakić je najmanje jedan šehid.

Spomen ubilježje šehidima iz Gakića

Preživjeli mještani i njihovi potomci, danas su se, a to čine svake godine, okupili u Gakićima kako bi odali počast šehidima, poginulim borcima. Samoinicijativno su za njih podigli i spomen obilježje te uredili prostor oko spomenika.

Danas je proučen Jassin a prisutnima se obratio Mustafa Gakić koji je rođen u Gakićima. Za Radio Konjic je poručio:

                „Okupljanje je u znak sjećanja na sve naše poginule, na svu našu rodbinu, braću, prijatelje, za one koji su pratili  i odgovarali na prvi napad na Gakiće, selo koje je zabilježeno kao prvo selo koje je zapaljeno na području općine Konjic. Ljudi su se tada organizovali, bez poziva, bez mobilizacije da bi odbranili svoje domove, svoje selo, i Bosnu i Hercegovinu, uz obavezu i respekt prema svemu onome što je uslijedilo. Rezultat toga je osam poginulih iz Gakića koji su od bili starosti od šesnaest pa do pedeset i nešto godina. Oni su bez ikakvog ustručavanja, razmišljanja bez ikakvih kalkulacija dali svoje živote.Mi, koji smo njihovi nasljednici i čija imena su također mogla biti na ovoj spomen poloči, imamo obavezu da upoznamo našu djecu, potomke i one koji ostaju iza nas, da imaju neku pozitivnu priču o tim ljudima čija imena su na ovom spomen obilježju.

proučen jassin za šehide iz gakića
Mustafa Gakić: Naša je obaveza da potomcima govorimo o ljudima koji su branili ovo mjesto

Spomen obilježje su podigli samoinicijativno, na mjestu gdje je selo branjeno od agresora.

Mi nismo čekali nikakvu organizaciju, nikakvo udruženje koje će podići spomen obilježje. Mi smo to radili samoinicijativno, srcem, koliko je ko mogao i kako je mogao učestvovati u izgradnji. Odabrali smo lokaciju koja je neposredno na ulazu u selu, i to je ta lokacija gdje su se vodile prve bitke za odbranu sela koje su trajale 36 sati, 9. i 10.maja 1992.godine. Kako je na toj poziciji krenula odbrana tako smo odlučili da se tu i napravi spomen obilježje. Sami smo projektovali, donosili materijal, obezbjeđivali novac, postavili klupe i posadili osam sadnica zimzelenog drveća za njih osam koji su poginuli “ pojašnjava Mustafa Gakić.

Imena osam šehida na spomen obilježju u Gakićima:

Gakić (Mujo) Senad 1967-1993

Gakić (Ramo) Ibrahim 1947-1994

Gakić (Fehim) Šefik 1965-1993

Gakić (Hamid) Mirsad 1970-1994

Gakić (Hamid) Edin 1974-1992

Gakić (Hamid) Elvedin 1976-1992

Gakić (Hasan) Omer 1950-1992

Gakić (Avdo) Rahman 1960-1995

U Gakićima je podignuto i spomen obilježje za Matu Mamića koji je poginuo 09.maja 1992.godine. Na spomeniku je napisano

proučen jassin za šehide iz gakića
Spomenik podignut za Matu Mamića koji je branio selo sa svojim komšijama

                „Prvi poginuli borac za odbranu sela Gakići prilikom napada srpskog agresora koji je u potpunosti spalio selo – saborci.“

Nedugo zatim gine i Omer Gakić.

U arhivi Jedinstvene organizacije boraca/branilaca Konjica, između ostalog je zapisano:

„ Od dolaska rezervista na Borke 18/19.april 1992 godine mještani sela Gakića nisu imali mirne i sigurne noći i dane, prepušteni sami sebi uz improvizovane noćne straže u rejonima Žežinovca, Prisoja, Velikog i Malog brda, te Krša.

Početkom maja evakuisali su iz sela žene, djecu i starce. Oni koji su ostali, od naoružanja su imali deset pušaka od čega 4 kupljene vlastitim sredstvima, a 6 pušaka je bilo od pripadnika rezervnog sastava MUP-a.

Na njihov vapaj za pomoć u ispomoć im 07.maja u večernjim satima dolaze pripadnici Splitske jedinice predvođeni Husović Zuferom (otprilike 30 ljudi).  Dolazak Splitske jedinice, na neki način, je bio i izgovor rezervistima JNA da organizovano i planski krenu u napad na selo Gakiće.

09. maja 1992.godine oko  21.sat  kreće artiljerijska priprema neprijateljskog napada sa VP Vlačeg po reonu Velikog brda, a nakon toga i pješadijski.

Kako su naišli na jak otpor Gakićana negdje oko 02 sata poslije ponoći prestaju sa napadima.

Nažalost, procjena komandanta Zufera je bila da se bez pomoći Gakićani neće moći odbraniti.

10.maja oko 8 sati  kreće artiljerijska priprema napada po reonima Žežinovca, Prisoja, Velikog i Malog brda i Paljika. Istog dana oko 10 sati kreće pješadijski napad kojim četnici zauzimaju Gakiće, a oko 13 sati počeli su i da pale kuće…“

radiokonjic.ba

20.08.2023.

amra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO